maanantai 19. maaliskuuta 2018

Pieni metsäretki Kivinokan lintulavalleKiireiden siivittämänä olen kunnostautunut lähiluontolähettiläänä! Viimeisimmät reissut ovat osoittaneet monien Helsingin luontokohteiden toimivan perheretkeilyssä vuoden ympäri. Sateiden yllättäessä lähiluontoretkeily onnistuu myös kuravaatteissa. Vaikka vaatekerrosten äärellä ahdistaa, metsä tuo suojaa sateelta ja retken jälkeen voi heittäytyä sisätiloihin hyggeilemään. Tällä retkellä nautittiin kuitenkin kirpsakasta pakkaspäivästä äiti-tytärtiimillä ja pulkkailtiin Herttoniemen kupeessa sijaitsevaan Kivinokkaan.


Kivinokalle on lyhyt kävelymatka Herttoniemen metroasemalta. Reitti kulkee K-Supermarket Hertan ja kerrostalojen välistä, Hiihtäjäntietä ylös mäkeen ja Tanssikeidas -tanssisalin taakse. Heti talon takana siintää ulkoiluväylä. Ota sitä pitkin suunta vasempaan ja olet muutamassa minuutissa Kivinokan polkujen äärellä. Talvella Kivinokan palvelut eivät ole käytössä, joten pakolliset huoltopysähdykset kannattaa hoitaa ennen polulle suuntaamista. Matkalle osuu myös lapsiystävällinen nepalilainen ravintola Gurkha, jossa on pieni leikkinurkkaus ja hoitopöytä (huomioi aukioloajat).Kivinokasta löytyy tietoa ja suuntaa antava kartta Kivinokkalaiset Ry:n nettisivuilta sekä Facebookista. Kesällä alueen puuceet ovat käytössä ja niitä löytyy esimerkiksi siirtolapuutarha-alueen päädystä ja uimarannalta (karttalinkki yllä). Pulkkaa vetäessä en tullut karttaa katsoneeksi ja päädyimmekin aluksi siirtolapuutarhan puolelle. Jos reissujalkaa ei vipattaisi, niin kyllähän sitä omankin kesäkeitaan perustaisi. Kesällä Kivinokassa toimii kahvila ja kesäteatteri. Kivinokkalaiset ry:n mukaan Maija aukaisee kioskinsa kun kelit lämpenevät eikä virallisia aukioloaikoja ole. Kesäkahvilaan pääsee rattailla. Tutustua voi lisäksi Kulosaaren kartanoon saunoineen sekä alueen uimarantoihin. Tällä reissulla keskityimme pieneen metsäseikkailuun.


Haeskellessani oikeaa reittiä luontopolulle ja lintulavalle (Googlen kartalla täällä), en huomannut matkalla yhtäkään opastetta. Ehkä Kivinokan ytimestä, parkkialueelta, olisi löytynyt merkitty reitti. Herttoniemen metroasemalta on lintulavalle matkaa reilu kilometri ja suorin reitti kulkee siirtolapuutarha-alueen ja Saunalahden välistä metsäpolkua. Jos päädyt mökkialueelle, kuten meille kävi, palaa yksi risteys taaksepäin.Metsä on seikkailu! Lasten kanssa on ihana katsoa maailmaa ihan rauhassa, pieniä suuria asioita ihmetellen. Metsänkään ei tarvitse olla suuren suuri ja Kivinokan metsä oli tälle retkelle juuri sopiva. Ja itse asiassa, metsä ei olekaan mikä tahansa metsä vaan "lahottajasienten paratiisi" sekä tuleva luonnonsuojelualue (Hesarin juttu).

"Äiti, ota kuva!"
Lumikummitus
Esteet on tehty ylitettäviksi
Kivinokan pieni luontopolku (puumerkkipolku) on parkkialueelta lintulavalle kuljettaessa esteetön! Saunalahtea myötäilevällä metsäpolulla on sitä vastoin mm. kaatuneita puita. Vaunuillen saapuvan kannattanee suunnata Kulosaaren metroasemalta kohti Kivinokan parkkialuetta ja siitä luontopolulle (matkaa yhteen suuntaan 2 km). Talvikunnossapitoa ei kuitenkaan ole, joten kelivaraus!


Talvella metsässä risteili pienempiä ja isompia polkuja, joista levein väylä kuljetti metsän läpi lintulavalle. Opasteiden puuttuessa voi sijaintitiedot tarkistaa helposti kännykällä, sillä lintulava näkyy myös Googlen kartassa. Metsä ei ole iso, mutta pienten kanssa ei ole mukava harhailla.Kivinokkaa mainostetaan kesäkeitaana ja sitä se varmasti onkin. Sesonkiajan ulkopuolella retkeilyn etuihin luettakoon rauha! Kun pienen siksakin jälkeen pääsimme oikealle reitille, ei metsässä tullut vastaan ketään. Lintulavalla kohtasimme kuitenkin asiantuntevan bongaripariskunnan ja saimme kuulla luonnonrauhaa vavisuttaneiden rääkäisyjen kuuluneen närhelle. Paikalla oleillut huuhkaja oli kuulemma vaihtanut jo maisemaa (onneksi ennen saapumistamme). 

Vanhankaupunginlahti - näkymiä lintulavalta
Lintulava sopii myös eväshetkeen
Sadekatos istumapaikkoineen

Lintulavalle päästyämme pidimme evästauon. Lämmin kaakao maistui leipien kyytipoikana pakkaspäivänä. Kivinokan kiertelyä olisi voinut jatkaa pidempäänkin, olimmehan nähneet vasta pienen osan. Väsy alkoi kuitenkin painaa pienempää retkeläistä, joten nähtävää jäi toiseenkin käyntikertaan.

"Tuleeko puulle kylmä kun kaarna on lähtenyt?", tiedusteli tyttäreni.

Oletko käynyt Kivinokassa kesällä? Suosittelisitko paikkaa kesäisiin retkihetkiin?


RETKIKOHDE LYHYESTI

Kuvaus: virkistysalue, jossa metsäinen luontopolku ja lintulava 
Reitin pituus:  +2 km (Herttoniemi M - lintulava - Herttoniemi M)
Retken kesto: +1h - 2 h
Vessa: talvella Herttoniemen palvelut, kesällä alueen puuceet (oma paperi mukaan)
Taukopaikka: penkkejä luontopolun varressa ja lintulavalla, kesäkahvila
Lastenvaunukelpoinen: kyllä parkkialueen kautta (ei talvikunnossapitoa?)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti