maanantai 19. maaliskuuta 2018

Pieni metsäretki: pulkkaillen Kivinokan lintulavalleKiireiden siivittämänä olen kunnostautunut lähiluontolähettiläänä! Viimeisimmät reissut ovat osoittaneet monien Helsingin luontokohteiden toimivan perheretkeilyssä vuoden ympäri. Sateiden yllättäessä lähiluontoretkeily onnistuu myös kuravaatteissa. Vaikka vaatekerrosten äärellä ahdistaa, metsä tuo suojaa sateelta ja retken jälkeen voi heittäytyä sisätiloihin hyggeilemään. Tällä retkellä nautittiin kirpsakasta pakkaspäivästä äiti-tytärtiimillä ja pulkkailtiin Herttoniemen kupeessa sijaitsevaan Kivinokkaan.


Kivinokalle on lyhyt kävelymatka Herttoniemen metroasemalta. Reitti kulkee K-Supermarket Hertan ja kerrostalojen välistä, Hiihtäjäntietä ylös mäkeen ja Tanssikeidas -tanssisalin taakse. Heti talon takana siintää ulkoiluväylä. Suuntaa ulkoiluväylää vasemmalle ja olet muutamassa minuutissa Kivinokan polkujen äärellä. Talvella Kivinokan vessat ja vesipisteet eivät ole käytössä, joten mahdolliset huoltopysähdykset kannattaa hoitaa ennen polulle suuntaamista. Herttoniemen metroaseman kulmalla on lapsiystävällinen nepalilainen ravintola Gurkha, jossa on pieni leikkinurkkaus ja hoitopöytä (huomioi aukioloajat).Kivinokasta löytyy tietoa ja suuntaa antava kartta Kivinokkalaiset Ry:n nettisivuilta sekä Facebookista. Kesällä alueen puuceet ovat käytössä ja niitä löytyy esimerkiksi siirtolapuutarha-alueen päädystä ja uimarannalta (karttalinkki yllä). Pulkkaa vetäessä en tullut karttaa katsoneeksi ja päädyimmekin aluksi siirtolapuutarhan puolelle, jossa kesäkeitaat nukkuivat talviunta. Kesällä Kivinokassa toimii kahvila ja kesäteatteri. Kivinokkalaiset ry:n mukaan Maija aukaisee kioski-kahvilansa kun kelit lämpenevät. Virallisia aukioloaikoja ei ole. Kesäkahvilan luokse pääsee rattailla. Tutustua voi lisäksi Kulosaaren kartanoon saunoineen sekä alueen uimarantoihin. Tällä reissulla keskityimme pieneen metsäseikkailuun.


Hakiessani oikeaa reittiä luontopolulle ja lintulavalle (Googlen kartalla täällä), en huomannut matkalla yhtäkään opastetta. Seikkailimme pienempiä talvipolkuja. Kivinokan ytimestä löytyy kuitenkin parkkialue ja selkeä opaste lintulavalle johtavalle luontopolulle. Lintulavalle vie myös kapeampi metsäpolku, joka kulkee siirtolapuutarha-alueen ja Saunalahden välistä. Kun olet tullut Herttoniemestä ulkoiluväylälle ja kääntynyt vasemmalle, siirry ensimmäiselle polulle joka lähtee oikealle. Matkaa  Herttoniemen metroasemalta lintulavalle tulee reilu kilometri. Jos päädyt mökkialueelle, kuten meille aluksi kävi, palaa yksi risteys taaksepäin. Lumitilanteesta riippuen luontopolku sopii rattaille ja kapeampi metsäpolku pulkalle.  Metsä on seikkailu! Lasten kanssa on ihana katsoa maailmaa ihan rauhassa, pieniä suuria asioita ihmetellen. Metsänkään ei tarvitse olla suuren suuri ja Kivinokan metsä oli tälle retkelle juuri sopiva. Ja itse asiassa, metsä ei olekaan mikä tahansa metsä vaan "lahottajasienten paratiisi" sekä tuleva luonnonsuojelualue (Hesarin juttu).

"Äiti, ota kuva!"
Lumikummitus
Esteet on tehty ylitettäviksi
Kivinokan pieni luontopolku (puumerkkipolku) on parkkialueelta lintulavalle kuljettaessa esteetön! Saunalahtea myötäilevällä metsäpolulla oli käyntihetkellä kaatuneita puita. Vaunuilla saapuva voi suunnata myös Kulosaaren metroasemalta kohti Kivinokan parkkialuetta ja siitä luontopolulle (matkaa yhteen suuntaan 2 km). Talvikunnossapitoa ei juuri ole, joten kelivaraus!


Talvella metsässä risteili pienempiä ja isompia polkuja, joista levein väylä kuljetti metsän läpi lintulavalle. Metsäpolulla ei ole opasteita mutta sijaintitiedot ja lintulava näkyvät Googlen kartassa. Metsä ei ole iso, mutta pienten kanssa pakkasessa on mukava pysyä kartalla.

Kivinokkaa mainostetaan kesäkeitaana ja sitä se toki onkin (kesäjuttuni Kivinokasta). Sesonkiajan ulkopuolella saa retkeillä rauhassa! Kun pienen siksakin jälkeen pääsimme oikealle reitille, ei metsässä tullut vastaan ketään. Lintulavalla kohtasimme huuhkajaa etsineen bongaripariskunnan joka kertoi rauhaa vavisuttaneiden rääkäisyjen kuuluneen närhelle. 

Vanhankaupunginlahti - näkymiä lintulavalta
Lintulava sopii eväshetkeen
Sadekatos istumapaikkoineen

Lintulavalle päästyämme pidimme evästauon. Lämmin kaakao maistui leipien kyytipoikana pakkaspäivänä. Kivinokan kiertelyä olisi voinut jatkaa pidempäänkin, olimmehan nähneet vasta pienen osan. Väsymys alkoi kuitenkin painaa pienempää retkeläistä, joten nähtävää jäi toiseenkin käyntikertaan.

"Tuleeko puulle kylmä kun kaarna on lähtenyt?", tiedusteli tyttäreni.

Iloisia luontoretkiä!

-Mira / Luontohetkiblogi


PS. Syksyllä 2018 Kivinokassa järjestettiin komea Reflektor -valotaidefestivaali! Toivottavasti tapahtuma saa jatkoa, sillä se toi valotaiteen todella tunnelmallisiin puitteisiin, hämärän metsän syleilyyn.


RETKIKOHDE LYHYESTI

Kuvaus: virkistysalue,  jonka lintulavalle voi kulkea metsä- tai luontopolkua pitkin
Reitin pituus:  +2 km (Herttoniemi M - lintulava - Herttoniemi M)
Retken kesto: +1h - 2 h
Vessa: talvella Herttoniemen palvelut, kesällä alueen puuceet (oma paperi mukaan)
Taukopaikka: penkkejä luontopolun varressa ja lintulavalla, kesäkahvila
Lastenvaunukelpoinen: kyllä parkkialueen kautta (ei talvikunnossapitoa?)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti