maanantai 2. huhtikuuta 2018

Cityluonto: Seurasaari


Lähiluontoa ja palveluita, sitä retki Seurasaareen pitää sisällään! Seurasaaresta selviää vannoutuneempikin cityvanhempi hengissä, vieläpä vuoden ympäri. Kohteessa on ravintola sekä kahviloita, mutta tulentekokin onnistuu sille varatulla grillipaikalla. Bussi Helsingin keskustasta tuo perille 20 minuutissa. Ja kyllä, Seurasaaressa on myös kesyjä lintuja ja oravia jotka saattavat houkuttaa paikalle luontokuvaajankin. Kädelle lennähtävä pikkulintu tarjoaa varmasti monelle lapselle (ja aikuiselle) hienon luontokokemuksen.
Seurasaaressa toimii ulkomuseo, jossa voi tutustua vanhaan suomalaiseen rakennus- ja asumiskulttuuriin. Museorakennuksiin on erillinen pääsymaksu.  Seurasaaren ulkomuseon työtä tukevan Seurasaarisäätiön nettisivuilla on lisätietoja alueesta, sen historiasta sekä tulevista tapahtumista. Alueella kelpaa retkeillä ja ulkoilla toki ilman museokierrostakin. Monelle lähellä asuvalle saari tarjoaa luonnonläheisen lenkkimaaston. Talvella ulkomuseo on suljettu, mutta myös me pysähdyimme tutkailemaan muutamaa reitin varteen jäävää rakennusta.
Seurasaaren läheisyydessä on rajoitetusti parkkitilaa, mutta bussilla pääsee ihan kätevästi perille. Bussi 24 kulkee 20 minuutin välein Lasipalatsin sekä Pohjoisen rautatiekadun pysäkkien kautta Helsingin keskustasta Seurasaareen ja takaisin. Muita reittejä ja tarkempia aikatauluja voi etsiä Reittioppaan tai Moovit -ohjelman avulla. Mukavan Seurasaari -tietopaketin tarjoilee NATTOURS -projektin tiimoilta julkaistu Helsingin valikoituja luontokohteita esittelevä Citynature -sivusto. Seurasaari on yksi projektin kohteista ja sivustolta löytyykin alueen kartta reitteineen ja palveluineen sekä mukavasti tietoa kohteen luonnosta. Kannattaa ehdottomasti tutustua! NATTOURS -projektin nettisivusto on muuten käännetty useammalle kielelle, joten se on helppo linkata Helsingin luontoretkeilystä kiinnostuneille. Kahviloiden ja ravintolan aukiolon voi myös tarkistaa karttalinkkien kautta kohteiden omilta sivuilta.


Kioski odottamassa keväisempiä kelejä
Grillipaikalla tulenteko sallittu

Umpimetsässä viihtyvä luontoretkeilyaddikti voi ottaa käynnin Seurasaaressa puistokävelyn kannalta. Perheretkeilyyn kohde sopii erinomaisesti, se on lastenvaunuystävällinen ja puistotunnelmien lisäksi merellisessä luonnossa riittää koettavaa. Retkiseurueeseemme kuului kaksi aikuista, kolme lasta, yhdet rattaat ja yksi pulkka, eväsreppua unohtamatta! Eteneminen pulkka + rattaat –kombinaatiolla sujui vaihtelevasti, sillä vaikka isoimmat väylät oli aurattu, pienemmät polut olivat hiukan liian kapeita rattaille ja hankalampia edetä. Meillä on suhteellisen maastoystävälliset Phil & Teds –rattaat ja  kierroksesta selvittiin kuitenkin hyvin. Pienemmillä poluilla pulkka oli oiva kulkupeli, mutta hiekkaisemmilla osuuksilla se ei tietenkään toiminut. Suosittelisin Seurasaarta vaunuillen vuoden ympäri. Tätä kirjoittaessani olosuhteet ovat varmasti jo rutkasti keväisemmät kuin retkemme aikana!


Tule lintu, tule!

Eväsherkuistamme löytyi pähkinäsekoitusta ja päätimmekin testata lintujen houkuttelua ruokintapaikan lähellä. Retkitytöt saivat molemmat kämmenellensä pähkinän ja ohjeistuksen odottaa rauhallisesti avokämmenin polun vierellä. Uteliaita siivekkäitä ilmestyi lähioksille pikavauhtia. Kun talitintti vielä lennähti kummityttäreni kädelle, en tiedä kumpi riemuitsi enemmän, kummityttöni vai minä! Päivän luontoelämys tarjoiltu!Kiersimme Seurasaaren ulkoilureittiä eväshetkineen reilun kahden tunnin ajan. Koko pituudeltaan saaren kiertävä reitti on noin 3 kilometriä. Taukoa päädyimme viettämään tuuliseen niemenkärkeen Kalevalakehdon eteistilaan.  Pieni rakennus on paikoillaan vielä vuoden 2018 syksyyn ja sitä voi vuokrata Seurasaarisäätiön kautta. Seurasaari on myös oiva picnicpaikka, penkkejä löytyy ympäri saarta sekä toki alueen ravintola ja kahvilat tarjoavat valmista purtavaa (tsekkaa sijainnit ja aukiolot kartan kautta täältä). Olimme liikkeellä pakkaspäivänä ja tuuli sai kelin tuntumaan kylmemmältä. Vielä tätä kirjoittaessanikin koen huonoäitiviboja kun en ollut ymmärtänyt ottaa kuopukselle lämpöpussia matkaan ja hän istuikin liikkumisen sijaan mielellään rattaissa. Metsäemon hyvän mielen blogissa vinkit lasten talvipukeutumiseen ja tarkenemiseen. 
Bunny was here?

Koska tämä juttu tulee hiukan viiveellä on kevät jo edennyt kuvien tunnelmista. Lähtisitkö Seurasaareen etsimään kevään merkkejä? Kesällä, kaksi uimarantaakin käsittävällä, alueella on varmasti enemmän vilinää, mutta kevätretkellä tunnelma on rauhallinen! Inspiroidu Seurasaaresta, ehkä jo tutustakin retkikohteesta ja muista pakata mukaan muutama pähkinä!RETKIKOHDE LYHYESTI

Kuvaus: puistomainen virkistyssaari kesyine lintuineen sekä ulkomuseo
Reitin pituus:  3 km saaren ympäri 
Retken kesto: 2-3 h
Vessa: kahvilat aukiolon mukaan, erilliset ulkovessat myös talvella
Taukopaikka: tulipaikka, runsaasti penkkejä, kahvilat
Lastenvaunukelpoinen: kyllä


2 kommenttia:

 1. Seurasaari on kyllä ihana, mutta pidemmältä sinne tulee seikkailtua lähinnä tapahtumiin, jolloin retki jää vähän toissijaiseksi. Ehkä voisi viimeistään kesälomalle ottaa kunnon Seurasaaripäivän!:)
  Suosittelen muuten poikkeamaan samalla viereisessä Pukkisaaressa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos valaisevasta kommentista Minkku :) Pukkisaaret / Pukkisaari on mennyt itseltäni ihan ohi vaikka paikka jää ihan Seurasaari -reitille. Tässäpä hyvä motivaattori uuteen retkeen.

   Poista