Kesä on taittunut syksyyn ja luontoretkeily lasten kanssa vaatii enemmän varusteita, mutta on ehkä jopa kiinnostavampaa kuin kesäsesongin aikana. Eväät pakettiin, kumpparit jalkaan, retkireppu selkään ja menoksi! Tämä retkijuttu tarjoaa 5 vinkkiä syksyiseen Helsinkiin: samoile saaristoon, kurvaile suolle, tutki merenrantaa, kiipeä lintutorniin tai kulje metsän siimekseen.
1. Saaristoluonto ilahduttaa syksyisellä Harakan saarella
Kalenterin käännyttyä syyskuun puolelle, stoppasi lauttaliikenne moneen Helsingin saareen. Harakan saareen pääsee kuitenkin lokakuun puoleen väliin asti. Harakan luontokeskus sekä luontotalo ovat auki syyskuun loppuun. Yhteysalusta liikennöi Merenkävijät ja lauttamatka Ullanlinnan laiturista kestää noin 5 minuuttia.
Vieraslaji mustatäplätokko lumosi katselijan akvaariotalossa |
Harakan saaren syksyyn kuuluvat Itämeren lajeja vilisevä akvaariotalo murtovesiakvaarioineen sekä piipahdukset kiikareiden kera lintupiilossa ja syksyllä 2019 valmistuneella lintulavalla. Lyhyet pitkospuut ilahduttavat ja kuljettavat rehevän lammen läpi kohti silokallioita. Saaren kallioilla viivähtävät muuttolinnut ilahduttavat lintubongaria.
Rehevä sammakkolampi on täynnä elämää |
Eväshetkipaikoissa riittää valinnan varaa. Sateen sattuessa tilaa löytyy myös katoksien suojista. Retkelle kannattaa varata hyvät eväät, sillä vaikka saaren kiertävä lenkki on pituudeltaan vain kilometrin, katseltavaa riittää. Vierailun aikana kannattaa kurkistaa luontotaloon sekä vanhasta ammusvarastosta, kasematista, löytyvään vedenalaisia valokuvia esittelevään näyttelyyn.
Kasematin valokuvanäyttelyssä kurkistetaan pinnan alle |
Normaalisti luontotalosta saa lainata tutkimusvälineitä, mutta koronaepidemian aikana kannattaa mukaan napata omat kiikarit. Muistakin omista tutkimusvälineistä on iloa. Puhtaalla siveltimellä ja merivedellä voi kirjoittaa kallioon terveiset Ahdin valtakuntaan. Merituuli kuljettaa viestit perille. Luupin avulla voi tutkiskella vaikkapa rantaniityn kasveja sekä silokallioilta löytyvää ruusukvartsisuonta. Lammikoiden elämään, kuten vikkeliin vesikirppuihin tai silokallioiden leväkatkoihin, voi tutustua nappaamalla vettä toviksi purnukkaan. Muistathan palauttaa otukset koteihinsa!
Silokallioille voi ottaa tutkimusvälineet mukaan |
Harakan saaresta voit lukea lisää retkijutustani 15 -syytä retkeillä Harakan saarelle sekä verkkosivulta citynature.eu.
2. Slåttmossenin suo on helposti saavutettava helmi Jakomäessä
Mikä olisikaan kiinnostavampi houkutin seikkailuun kun pitkospuiden varrella odottavat lihansyöjäkasvit? Slåttmossenin suo on erittäin helposti bussilla saavutettava suo ja luonnonsuojelualue Jakomäen hiekkakuoppien vieressä.
Hiekkakuopilla vilahtaa kalanpoikasia |
Slåttmossenin pitkospuut kaipaisivat paikoitellen pientä korjausta ja märillä pitkospuilla juoksentelu saa nopsajalkaisimman kyykkäämään. Suon ympärillä olevassa tunnelmallisessa metsässä voi napostella marjoja ja seikkailla syysluonnossa. Jakomäen vedellä täyttyneet hiekkakuopat kannattaa kurkistaa viimeistään kotimatkan varrella.
Kurkkaa tarkemmat saapumisohjeet ja retkijuttuni Slåttmossenin suoalueesta.
3. Vuosaaren Uutela on rantametsäinen kestosuosikki
Uutelan ulkoilualueella vierähtää helposti vaikka koko päivä retkeillen. Kahvila Kampelan vierestä metsään koukkaava rantareitti kuljettaa tunnelmalliseen metsään sekä merenrannalle aaltojen ääreen. Kallioilla voi ihailla maisemia ja metsästä löytää hyvällä tuurilla jonkun ruokasienenkin. Nappaamalla omat puut matkaan voi eväät lämmittää jommalla kummalla kahdesta katoksellisesta grillipaikasta.
Uutelan rantareitillä on helppo kulkea |
Uutelan retki sopii monen ikäiselle retkeilijälle, sillä polku on niin leveä, että sitä voi kulkea vaikka rattaiden kanssa. Uutelassa on myös luontopolku, joka on merkitty maastoon numerotolpin. Uutelan luontopolun materiaalin voi tulostaa mukaan retkelle. Uutelassa voi bongailla lintuja tai syksyisen hyvällä tuurilla jopa korvameduusan.
Niemenapajalla on grillipaikan lisäksi mukavia kallioita |
Kannattaa tutustua sekä citynature.eu -sivun Uutela -osioon että Uutelan pdf-esitteeseen. Mukavia tärppikohteita retkelle ovat: Halkullanniemen salainen uimaranta, Skatanniemen kärki ja Särkkäniemen luonnonsuojelualue. Särkkäniemestä lähtee myös kävelyreitti kohti Vuosaaren golfkenttää. Tämä puoli Uutelan metsästä on monelle tuntemattomampi. Kauniissa metsässä voi tavata vaikka peuran.
4. Vanhankaupunginlahti lintutorneineen on retkikohteiden aatelia
Vanhankaupunginlahti on tärkeä lintukosteikko sekä suojelualue. Harvemmin vieraileva ei välttämättä heti hoksaa, että Vanhankaupunginlahden retkeilymahdollisuudet levittäytyvät laajalle lahden ympäri. Helposti saavutettaviin kohteisiin pääsee niin jalkaisin kuin näppärästi pyöräillen. Pääosa Helsingin lintutorneista löytyy Vanhankaupunginlahdelta.
Vanhankaupunginlahden lintutorneissa on opastauluja |
Citynature.eu -sivulla Vanhankaupunginlahdelta esitellään tarkemmin suosittu Pornaistenniemi-Lammassaari-Kuusiluoto -kokonaisuus. Alueen muut kohteet jäävät suotta vähemmälle huomiolle. Lataa Vanhankaupunginlahden kartta (pdf).
Kivinokalla yhdistyvät metsäretki sekä merellinen tuulahdus. Alue on helposti saavutettavissa metrolla Kulosaaresta tai Herttoniemestä. Voit lukaista aikaisemmat juttuni Kivinokan keväästä sekä Pulkkaillen Kivinokan lintulavalle.
Viikin arboretumissa on tunnelmallisia polkuja |
Toinen erityisesti lapsiperheille suosittelemani kohde on Viikin arboretum sekä sen kyljessä sijaitseva Keinumäen lintutorni. Arboretumista löytyy kiinnostavia polkuja ja kasveja tutkittavaksi. Keinumäessä on lintujen talviruokintapaikka ja pöytä eväiden syöntiin. Lasten kanssa retkeilevän kannattaa kurkata myös Viikareiden Viikki -materiaali, josta löytyy tärppejä omallekin luontoretkelle (huomioithan, että materiaalin tieto Gardenian osalta on vanhentunutta).
Mölylän kallio on hyvä lintujenkatselu- ja eväspaikka |
Vanhankaupunginlahden retkikohteet pähkinänkuoressa - vieraile vaikka kaikissa:
- Kivinokka: lyhyt luontopolku ja lintulava vanhan metsän luonnonsuojelualueella
- Fastholma: lintutorni ja talviruokintapaikka
- Majavakallio: näköalakallio ja kuntoportaat
- Mölylä: metsä ja lintujenkatselukallio
- Purolahti: lintulava pellon tuntumassa sekä lintutorni ruovikon reunassa.
- Hakalannniemi: lintutorni ja lintujen katselutasanne
- Keinumäki: lintutorni ja talviruokintapaikka
- Viikin arboretum: Helsingin yliopiston ylläpitämä arboretum Keinumäen vieressä
- Pornaistenniemi: esteetön Luonnon Syli -luontopolku, lintutorni sekä lintupiilo, piknikpaikka
- Lammassaari: esteetön pitkospolku sekä lintulava, lintutorni, pitkospuut Kuusiluotoon
Hakalan lintutornissa on jyrkimmät portaat |
5. Syysmetsään ja luoliin Mustavuorelle
Vuosaaren Mustavuori tarjoaa helppoa metsäfiilistelyä ja jännittäviä seikkailuja. Ulkoilureittejä pitkin metsään pääsee vaikka pyöräillen. Alueen metsäpoluilla ei ole opasteita, mutta citynature.eu -sivun mobiiliopas johdattaa luonnonsuojelueen polulle. Huomaathan että luonnonsuojelualueella ei voi pyöräillä.
Luonnonsuojelualueella pysytään poluilla |
Mustavuoren metsässä riittää mielenkiintoisia paikkoja |
Mustavuoren luoliin, juoksuhautoihin ja "rotkoon" voi tutustua omalla vastuulla (kurkista Mustavuoren pdf- esite). Kallioiden päällä ei kannata juosta, koska luolien jyrkät seinämät johtavat äkkitiputukseen. Varovainen hiippailu luolissa voi olla lapsille melkoinen seikkailu.
Mustavuoren "rotko" luolineen ällistyttää |
Mustavuoren metsissä on usein myös peuroja. Erilaiset ojat, purot ja lammikot tuovat lisämausteensa retkeen. Eväspaikat alueella ovat luonnon luomia, joten istuinalustat matkaan.
Kivoja retkiehdotuksia - kiitos!
VastaaPoistaKiitos vierailusta ja kommentista sekä tietysti mukavia hetkiä syysluonnossa :) t.Mira
PoistaKiitos raikkaasti kirjoitetusta blogista. Ja lapset retkellä on aina ilahduttavaa katseltavaa.
VastaaPoistaPieni korjaus yhteen nimeen: Hallkullanniemi kahdella l-kirjaimella. Se on valitettavasti ollut virheellisessä muodossa erään konsultin selosteissa, mutta kaupungin kartoissa nykyään oikein.
Hei Mirja, mukava kun vierailit blogissa :) Kiitos myös täsmennyksestä, hyvä saada nimi oikein jatkossa! Mukavia syysluontohetkiä. t.Mira
Poista