maanantai 20. elokuuta 2018

Slåttmossen - kaukana poissa itähelsinkiläisellä suollaSlåttmossen tuo Jakomäen helmi, odotti minua bussimatkan päässä. Pääkaupunkiseudun luonnon bonuspuolia on helppo saavutettavuus. Missä muualla pääset näin monipuolisten ja vaihtelevien luontokokemusten ääreen julkisilla kulkuvälineillä? Retki suolle oli illan oma hetki. Hetki ystävän seurassa. Ystävän joka lainasi jopa kameraansa. Tällä upealla keidassuolla kannattaa edetä hiljaa fiilistellen - pitkospuita pitkin, metsään poiketen ja läheiset hiekkakuopatkin kurkaten. Retkipaikka sopii mainiosti lapsiperheille! 


Slåttmossen sijaitsee Jakomäen ja Vaaralan kainalossa, Fazerilan vierailukeskuksen ja Porvoontien kyljessä, täällä. Paikalle voi saapua vaikkapa Mellunmäen metroasemalta bussilla 562 ja hypätä pois Louhikkotien bussipysäkillä (pysäkkinumero 3511). Matka kestää alle 10 minuuttia. Kun vielä kuljet pienen matkan takaisin bussin tulosuuntaan ja harppaat metsän puolella siintäville pitkospuille, unohdat pian missä olet. Slåttmossenin suo ei ole suuren suuri, mutta niin suuri että arjen ajatukset jäävät pitkospuiden tavoittamattomiin.Pitkospuut tuntuvat risteilevän sinne tänne. Paikalla joskus sijainneesta, ilmeisesti läheisen koulun laatimasta, luontopolusta ei näy merkkejä. Paikallisoppaan kanssa kulkiessani keskityn luontofiilistelyyn ja päänsisäinen kartta menee helposti sekaisin. Google Mapsista on apua eikä suoseikkailulle lähtöä kannata empiä lastenkaan kanssa. 
Suo keskellä Helsinkiä tuntuu erityiseltä. Slåttmossen on lähiluontokohde joka kuljettaa kilometrejään kauemmaksi. Hurmaannun ensivisiitillä. Paikalla on pyöreälehtikihokkeja, aitoja kotimaisia lihansyöjäkasveja. Jos lasten innostaminen retkelle kaipaa lisäpontta, kokeile koodisanaa "lihansyöjäkasvi". Tutustakaa kasveihin vaikka jo ennakkoon, piirtämällä hurjat hyönteisloukot. Toinen houkutin on ehdottomasti seikkailu! Pitkospuut tuovat tunnelmaa ja kuljettavat nuoria luontoretkeilijöitä usein vauhdikkaasti eteenpäin. Minä lumoudun retkellä myös lakoista. Pötköttelen pitkospuilla mahallani kamera kädessä kun koiranulkoiluttajat pyrkivät ohi. En uskalla julkaista kuvia somessa - Jakomäen lakat tuntuvat salaisuudelta jota on varjeltava. Slåttmossenin suo on luonnonsuojelualuetta eikä pitkospuilta saa poistua edes marjajahtiin.Suolta siirrymme metsän siimekseen. Metsä Fazerilan suunnalla tarjoilee vehreän kylvyn ilta-auringossa. Kiipeä kivelle, tasapainoile puulla - metsässä on lupa leikkiä. Tämä lähiluontoretki olisi hauska ruokahalunherättäjä ennen viikonloppubrunssia. Eväät maistuvat myös metsässä ja me istahdamme hetkeksi kaatuneelle puulle.  Yllättyminen tekee lähiluontoretkeilystä hauskaa. Lapsille voi tarjota arvokkaita luontokokemuksia arjessa, lomalle lentämättä tai edes satojen kilometrien päähän matkaamatta. Luontokasvatus ja luontosuhteen syntyminen eivät ole kiinni asuinpaikasta vaan ennemmin ennakkoluulottomasta retkeilystä, tutkimisesta ja seikkailusta omassa lähiympäristössä. 


Metsäkävelyltä suuntaamme Jakomäen hiekkakuopille. Hiekkakuopat ovat täyttyneet vedellä ja jotkut uivatkin näin syntyneissä lammissa. Vedenlaatua ei tarkkailla eivätkä kuopat ole virallinen uimapaikka. Kiinnostusta uimapaikan perustamiseen kyllä löytyisi. Voit lukea käynnissä olevasta keskustelusta täältä.


Tunnelma hiekkakuopilla riippunee vierailuhetkestä ja tuurista. Voit löytää veden ääreltä idyllin, mutta luvata en voi! Yhden lammen rannalla viettää aikaa hieman maistellut seurue. Riippumatot on ripustettu lokoisan näköisesti. Hipsimme tästä huomaamattomasti eteenpäin. 
Lampitunnelmoinnin jälkeen suuntaamme kotimatkalle. Hiekkakuopat sijaitsevat näppärästi Somerikkotien varressa ja tutuksi tullut bussilinja 562 vie meidät Somerikkopolun -pysäkiltä (pysäkki 3512) Mellunmäen metroasemalle. Ilta-auringon vilkuttaessa meille hyvästiksi tiedän että tämä retkijuttu on kirjoitettava. Kiitos Metsäemo -Noora mainiosta ja kuvauksellisesta retkiseurasta ja kameran lainasta!


Upeita syyspäiviä ja tunnelmallisia retkiä!

-Mira 


RETKIKOHDE LYHYESTI

Kuvaus: Kaunis suoalue pitkospuineen ja metsäseikkailu lampikierroksella
Reitin pituus:  miten haluat, kulkemamme matka alle 3 km 
Retken kesto: Alle 2 h
Vessa: Fazerilan vierailukeskus
Taukopaikka: luonnon luomat, Fazerila, alueen muut palvelut
Lastenvaunukelpoinen: osittain (pitkospuut suolla eivät)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti