torstai 28. marraskuuta 2019

Uutelan Tähtipolku on koko perheen seikkailu pimeäänKaupungin pimeät paikat tarjoavat elämyksiä

Loppuvuoden luontoharrastus tiivistyi tähdelliseen projektiin Ursan ry:n kanssa, nimittäin Vuosaaren Uutelaan rakennettavaan heijastinpolkuun! Uutelan Tähtipolku asennetaan maastoon 1.12.2019. Polkua huolletaan vapaaehtoisten toimesta ja se on paikoillaan niin kauan kuin pysyy siistinä. Polulla on Helsingin kaupungin lupa tammikuun loppuun asti. Ursa julkaisi Uutelan Tähtipolusta tiedotteen, joka kertoo mistä on kyse. 

Fyysisen polun lisäksi reitille opastaa Pienten Helsingin kaupunkipoluista löytyvä Uutelan Tähtipolun mobiiliversio. Mobiiliversio toimii Googlen kartan kautta, eikä metsään eksymistä tarvitse pelätä. Uutelan rantareitti sopii sulan maan ja vähän lumen aikaan myös isorenkaisille rattaille. 

Koko perheen heijastinpolulla seikkaillaan taskulampun valossa heijastinten viitoittamaa tietä. Noin kilometrin mittainen Uutelan Tähtipolku alkaa Kahvila Kampelan kulmalta metsäpolulta ja päättyy Niemenapajan tulipaikalle. Polun varrella on 10 Tuukka Perhoniemen (Ursa) laatimaa tehtävärastia. Rastit vievät tähtitaivaan ihmeiden ääreen ja rohkaisevat seikkailulle pimeään.
Tervetuloa Uutelan Tähtipolun ja tapahtumien pariin Facebookissa


 • Tähtipolun tuoreet uutiset ja tapahtumakuulumiset sekä vinkit tähtiretkelle löytyvät tapahtumasivulta
 • Lauantaina 30.11.19 klo 12-17 Tähtipolku -tiimi on tavattavissa Vuosaaren joulupolulla 
 • Tule mukaan Tähti-iltaan Niemenapajan tulipaikalle lauantaina 7.12.19 klo 17-20. Mukana tarjoilua, ilmaisia heijastimia sekä tietysti tähtiopas Tuukka Perhoniemi ja minä. Tapahtumailtaa sponsoroivat K-Market Aurinkolahti sekä Kahvila Kampela. Helsingin kaupunki tarjoaa heijastimet sekä luontoesitteitä. Katso tarkemmat tiedot Tähti-ilta Uutelassa

Iltaruoka tai iltapala nuotiolla maistuu koko perheelle. Uutelan tulipaikoilla ei ole puuhuoltoa, mutta voit ostaa puita Helsingin saunalautalta lautan aukioloaikoina sekä muina aikoina etukäteen sopimalla.

Eväät metsäretkelle löytyvät Kahvila Kampelasta tai matkan varrelta Aurinkolahden K-Marketista. Jos saavut julkisilla bussi numero 90 kuljettaa kauppakeskus Columbuksen edestä lähimmäksi reitin alkupistettä. Jää pois pysäkillä nimeltä Aurinkotuulenkatu. 
Miltä tuntuu retki pimeään? Entä jos pelottaa?Ottaisinko kaverin mukaan?

Pilvisellä säällä tähdet eivät näy, mutta luontoretki piristää harmaatakin iltaa. Uutelan rantareitillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta ahkerat ulkoilijat pitävät polkua auki lumiseen aikaan. Retkeily kaverin kanssa on mukavaa ja kaveri kannustaa pimeässä. Lue lisää vinkkejä koko perheen tähtiretkeilyyn Retkipaikkaan kirjottamastani tekstistä "Taivaantuijottelun lyhyt oppimäärä".
Luontohetkiblogin linkkikimara pimeään

Koska olen Uutelan Tähtipolun tiimoilta mukana tapahtumissa, haluan koota tähän linkkilistan jaettavaksi tapaamilleni ihmisille. Olkaapa hyvä!

 • Uutelan Tähtipolun kuvitus by Taianomainen
  • Uutelan Tähtipolun kuvituksesta vastaa lahjakas Maria Ilvonen. Löydät Marian töitä Instagramista nimellä Taianomainen. Maria on kuvittanut myös iki-ihanan retkille innostavan Retkikeräilyn sekä ilmaiseksi tulostettavan Luontohetkiblogin Taianomaisen väritysjoulukalenterin.
 • Retkikeräily
  • Innostu aineettomasta ihanasta eli luontoretkien ja luontohetkien keräilystä
  • Vinkki! Voit tulostaa keräilyn kehyksiin vaikka lahjaksi kummilapselle. Montako retkeä teette yhdessä ensi vuonna?
 • Retkilippu
  • Paras aineeton joululahja on retkikutsukortti, jossa saajan ei tarvitse muuta kun ilmaantua sovitulle paikalle. Kutsu tavoittaa myös mobiilisti. Kenelle antaisit Retkilipun?
 • DIY heijastinpolku
  • Viime vuotinen heijastinpolun prototyyppi on kaikkien saatavilla. Muista että minne tahansa ei saa kiinnitellä pysyvämmin mitään. Tee väliaikainen heijastinpolku vaikka lastenjuhliin tai lähimetsän iltaseikkailuun.

Ursan sivustot
 • Taivaanvahti.fi
  • Taivaanvahti on Ursan havaintojärjestelmä, jonka tietokantaan kerätään tähtitieteellisten ja ilmakehän ilmiöiden havaintoja. Voit osallistua ilmoittamalla havaintosi, vaikka et olisi Suomen tähtitieteellisten yhdistysten jäsen. Mukana myös havaintopaikat tähtien katseluun.
 • Pimeataivas.fi
  • Oppaita tähtiretkille ja tähtikuvaukseen sekä pimeitä paikkoja ja tietoa Ursan tapahtumista.
 • Ursan verkkokauppa
  • Ursan kirjakaupassa myynnissä mm. Tuukka Perhoniemen kirjoittama Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka -kirja. 

Innostavia retkiä ja ihania luontohetkiä loppuvuoteen 2019! Jätä ihmeessä puumerkki vierailustasi!

-Mira, Luontohetkiblogi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti