keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Retkihaaste ja Retkikeräily inspiroivat koko perheen keräilemään luontohetkiäIhminen on keräilijä! Yksi parhaista aineettomista keräilyn muodoista on uusiin luontoretkikohteisiin ja -kokemuksiin tutustuminen. Luonnossa virkistyy sekä keho että mieli. Moni on mieltynyt myös listoihin. Jyväskyläläiset Henni Mustakorpi ja Elina Kynsijärvi kehittivät vuonna 2017 listojen listan, luontoon inspiroivan Retkihaasteen. Naiset ideoivat Retkihaasteeseen 52 erilaista retkeä, jotka haaste koukuttaa toteuttamaan vuoden aikana. Haastattelin sisaruksia heidän hienosta ideastaan ja sain luvan lainatakin sitä hieman. Laadimme Maria Ilvosen kanssa Retkihaasteelle kaverin, leikkisän ja väritettävän Retkikeräilyn. Niin Retkihaasteen kuin Retkikeräilynkin voi ripustaa jääkaapin oveen inspiraatioksi tuleville luontohetkille.


Luontoretkestä on moneksi. Kuvat: Retkihaaste

Luonto ja luonnossa liikkuminen on aina ollut tärkeää kasvatus- ja opetusalalla työskenteleville Hennille ja Elinalle. Upeat paikalliset luontokohteet ovat innostaneet sisarukset levittämään matalan kynnyksen retki-inspiraatiota. Retkihaaste on tuonut osallistujille niin liikkumisen iloa, yhteistä tekemistä kuin listan odotettavaksi alkuvuoteen. Helposti lähestyttävä lista on niittänyt kiitosta ja lapset ovat osallistuneet sopivien retkikohteiden etsimiseen, Henni kertoo.  

Siskostenvälinen retkilista kasvoi projektiksi nimeltä Retkihaaste


Retkihaaste oli aluksi siskosten oma juttu, mutta lista päätyi pian jakoon myös Facebookiin. Retkihaasteen parissa on viihdytty niin siskosten perheissä kuin muuallakin Suomessa. Haasteeseen osallistuneiden retkitunnelmia ja retkipaikkavinkkejä voi katsella Instagramissa hashtageillä: #52retkeävuodessa, #retkihaaste2017, #retkihaaste2018 ja #retkihaaste2019.

Erilaiset projektit syntyvät meiltä luonnostaan, Henni kertoo. Elina on laatinut useamman luontoaiheisen runokirjan luontokuvaaja Benjam Pöntisen kanssa. Siskokset ovat levittäneet luontoinspiraatiota myös luontoaiheisten ja toiminnallisten taidenäyttelyiden muodossa.Innostu luontoretkistä - osallistu Retkihaasteeseen! Kuvat: Retkihaaste

Retkihaaste sopii hyvin aloitteleville retkeilijöille

Henni ja Elina kannustavat matalan kynnyksen retkeilyyn. ”Olemme yrittäneet tehdä Retkihaasteesta helposti lähestyttävän ja sovellettavan”, siskokset kertovat. Vaikka vuosittaisissa haastelistoissa on paljon vaihtelua, retki kansallispuistoon on muodostunut vakioretkeksi. ”Kansallispuistojen reitit on hyvin merkitty ja huollettu. Lisäksi nuotiopaikoilla on puita sekä ulkohuussit”, sisarukset täsmentävät. Aina ei tarvitse lähteä kauas. Retkihaastelaiset lisäävätkin että myös lähimetsän voi nähdä uusin silmin haasteen eri kohtia suorittamalla.

Luontoretkeilijöiden lemppariaihe - ulkoruokailu. Kuva: Mira Lainiola 

Luontoretki on koko perheen yhteistä aikaa - nämä hetket jäävät mieleen

Henni ja Elina ovat molemmat koululaisten äitejä ja perheretkeilijöitä. He tuntevat toimivat kikat luontoretkelle: matka taittuu seurassa ja eväät ovat ykkösjuttu. ”Pääasia ovat mukavat retki- ja metsäkokemukset vaikka yllätyksiltäkään ei voi aina välttyä”, sisarukset kertovat ja iloitsevat Retkihaasteen saamasta palautteesta. 

Keski-Suomessa lapset ovat lumoutuneet haasteen myötä esimerkiksi parkourmaastoista (Julmat lammit), komeista jääpuikoista (Hitonhauta), maisemista ja luolista (Hyyppäänvuori), uimisesta ja kallioista (Mämminiemi) sekä vetolossista (Nyrölän luontopolku). Lasten mieleen ovat painuneet myös telttayöt kavereiden seurassa ja lintubongausreissu jolla nähtiin hiiripöllö sekä ruskosuohaukka. 

Videolla Retkihaasteen kuvamuistoja vuodelta 2017.


Retkihaaste saa pikkusisaren - Retkikeräilyn

Tutustuin itse Retkihaasteeseen vuodenvaihteessa uuden listan ilmestyttyä. Hoksasin heti että jakamani luontopuuhavinkit ja ideat voisi myös jalostaa houkuttelevan listan muotoon. Kysyin Henniltä ja Elinalta, sopisiko heille jos lainaisin retkilista-ajatusta omalle listalle. Luontohetkiblogi on inspiraatiota retkikohteisiin ja luontopuuhiin, joten riemastuin kun siskokset näyttivät vihreää valoa. Retkikeräily vie katsomaan auringonlaskua. Kuva: Mira Lainiola

Listaa laatiessa mietin alle kouluikäisiä lapsiani. Mikä innostaa lapsiani retkillä? Entä miten houkuttelisin myös heitä, joista luontoretki tuntuu jo sanana tylsältä? Näistä ajatuksista syntyi Retkihaasteen pikkusisar Retkikeräily. Tämä keräily on helppo aloittaa omalta takapihalta ja laajentaa reviiriä kiinnostuksen kasvaessa. 


Arkenakin ehtii lähimetsään. Kuva: Mira Lainiola

Houkuttelin joulukalenterimme kuvittaneen Maria Ilvosen (Instagramissa Taianomainen) taiteilemaan myös Retkikeräilyn. Luonnosta inspiroituva Maria suunnitteli huippuhienon väritettävän keräilylistan. Aineeton luontoretkien keräily on mielestäni parasta keräilyä - sivutuotteena saa roppakaupalla hyvää oloa ja mielekästä tekemistä koko perheelle. Olen varma että tulostettu ja kehystetty Retkikeräily voisi ihastuttaa luontoon innostavana lahjaideana. (Kurkkaa myös Retkilippu - aineeton mutta valinnaisesti Postin korttisovelluksesta lähetettävä retkikutsukortti.)

Suosittelen tallentamaan ja tulostamaan muutaman Retkihaasteen 2019 ja 
Retkikeräilyn
 mallikappaleen myös työpaikan taukohuoneeseen ja päiväkotiin. Luontoinspiraatio on tehty jaettavaksi!Tunnelmallisia retkiä ja mukavia keräilyhetkiä!


- Mira & Maria & Retkihaaste1 kommentti:

  1. Tuommoinen luontoretki varmasti onkin mukava. Ja etenkin haasteet, inspiroi ehdottomasti lähtemään itsekin retkelle luontoon. Kauniit maisematkin näytti teillä olevan!

    VastaaPoista