sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Lapsiperheen ulkoilu ja retkeily koronaepidemian aikana



Vievätkö koronahuolet yöunet tai mietityttääkö lähitulevaisuus? Koronatsunami iskee kovaa totuttuihin tapoihin ja normaaliin arkeen. Päivittäiset uutiset tuntuvat ahdistavilta ja vaativat sopeutumista. Luonto tarjoaa lohtua, mutta kannattaako koronaepidemian aikana retkeillä? Voiko nuotiopaikalla lämmittää eväitä? Mitä jos retkikohteeseen pääseen vain julkisilla? Kokosin tähän blogitekstiin suosituksia koko perheen rentouttaviin ja turvallisiin luontohetkiin sekä vinkkejä luonnossa tekemiseen. 

Koronaepidemia vaatii uudelleen virittäytymistä, mutta luonto on auki


Kommentoin työni puolesta ulkoilusta kertovaa artikkelia Hesarille. Toimittaja toivoi muutamaa retkikohdetärppiä, mutta kieltäydyin mainitsemasta kohteita. Kehoitin suosittelemaan lähiluontoa, sillä en halunnut ohjata ulkoilusta innostuneita ihmisiä tungokseen. Luonto on aina auki, mutta virus leviää kontaktien kautta. Suosittelen seuraamaan Tiede -lehden  "Kaiken takana on loinen" -blogia. Helsingin yliopiston bloggaava tutkijatohtori Tuomas Aivelo on ansioitunut tiedeviestinnässä ja kommentoi koronatilannetta ahkerasti mediassa. 

Koronavirusepidemia vaatii oman toiminnan uudelleen virittämistä. Peruuntuneiden tapaamisten sijaan ajatukset ja voimavarat kannattaa keskittää siihen millaista arjesta voi tehdä juuri nyt, tänään ja huomenna. Lapsiperheessä on ulkoiltava myös etätyöpäivinä. Tauota oma työ ja annostele kunnon tujaus luontoterapiaa työpäivän lomaan tai nappaa läppäri kainaloon ja suuntaa lasten kanssa lähiympäristöön. 

Lähimetsät sopivat löytöretkeilyyn 


Luonnossa saa kokea, oppia ja virkistyä myös koronaepidemian aikana


Montaa asiaa joudumme välttämään, mutta moni asia on silti sallittu. Luonnossa saa iloita ja leikkiä, olla tutkija, salapoliisi ja taiteilija, tehdä eväsretken, oppia ja levätä sekä sysätä koronahuolet hetkeksi taka-alalle. Jo 15 minuutin oleilu luonnossa rentouttaa. Koe lähiluonto kaikin aistein: etsi kevään merkkejä, kuuntele lintujen laulukonsertteja, tuoksuttele luontoa läheltä ja kosketa metsämaata hyvine bakteereineen.

Alle kouluikäiset lapset kaipaavat puuhaa ja aktivointia kotihoidossa. Päiväkoti ei ole leikkipaikka vaan varhaiskasvatusyksikkö. Jos koronatilanne jatkuu pitkään ja lapset ovat kotona, kannattaa nyt viimeistään perehtyä siihen millaisia taitoja ryhmässä oli tarkoitus tänä aikana harjoitella. Onneksi luonto on myös loistava oppimisympäristö. 

Ympäristökasvatusmateriaalia ja tekemistä lähiluontoon lyötyy helposti esimerkiksi MAPPA.fi -materiaalipankin teemarepuista, Luonto-Liiton Pihka harrastekokonaisuudesta ja WWF:n opetusmateriaaleista. Kurkista myös Helsingin kaupungin ympäristökasvatusmateriaalit. Vinkkejä koko perheen aktiiviseen ulkoiluun esitellään Suomen Ladun perheliikuntasivulla. Luontohetkiblogin Retkikeräily tarjoaa vinkkejä lähiluontoretkille. 

Seuraathan hallituksen antamia ohjeita ja suosituksia ihmisten liikkumisesta!

Luupit, suurennuslasit, kiikarit ja kamerat ovat hyviä lisävarusteita koko perheen luontoretkille

Koronaviruksen vaikutus retkeilyyn - vältä kontakteja ja viihdy lähiluonnossa


Vaikka luonnossa on helppo pitää etäisyyttä, koronaviruksen vaikutus ulottuu myös luontoretkiin. Kokosin alle vinkkilistat korona-aikana retkeilyyn. Osallistu ja jaa omat vinkkisi kommentteihin. Miten luonto ja ulkoilu helpottavat teillä korona-arkea? Minkälaisia vinkkejä olette keksineet etätyöpäiviin? 

Lue myös Retkipaikan artikkeli koronavirusaikana retkeilystä

Metsässä on tilaa. Suosi lähimetsiä ja pysy polulla luonnonsuojelualueilla.

Vältä näitä koronaepidemian aikana

  • Suositut retkikohteet eli ne jotka tulevat ensimmäisenä mieleen ja ruuhkautuvat helposti
  • Keittokatokset ja muut suositut taukopaikat - oireettomatkin ulkoilijat voivat levittää virusta
  • Julkisilla liikennevälineillä retkikohteisiin matkustaminen
  • Vapaaehtoiset kokoontumiset - minimoi livekontaktit ja retkeile oman perheen kanssa. Hallituksen linjauksen mukaan myös pienempiä yksityisiä tapaamisia on syytä välttää.
  • Välinpitämättömyys - on parempi olla liian varovainen kuin katua myöhemmin

Löydä lähiluonnon kauneus, tutki luontietietoa ja aloita vaikka koko perheen digikasvio


Rentoudu luonnossa turvallisesti korona-aikana

  • Pakkaa mukaan istuinalustat, käsidesi ja eväät jotka eivät vaadi lämmittämistä - voit pitää taukoa missä vain
  • Etsi retkipaikkoja läheltä, tutki yleisiä karttasovelluksia ja tutustu Helsingin kaupungin luontotietojärjestelmään 
  • Vedä henkeä - luonnossa liikkuminen helpottaa ahdistusta. Luonto on sallittu!
  • Hakeudu lähiluontoon, etsi lempipaikka ja avaa aistit luonnolle
  • Nauti keväästä ja osallistu Luonto-Liiton Kevätseurantaan
  • Innostu kansalaistieteestä, kerää luontohavaintosi iNaturalist -sovellukseen - tutki lähialueellasi tehtyjä luontohavaintoja ja aloita vaikka oma digikasvio (lataa ilmainen ohjelma sovelluskaupasta)
  • Havainnoi luontoa valokuvaten - katso lähiluontoa uudesta vinkkelistä ja laskeudu sammaltasolle


Rentouttavia luontohetkiä kaikille, vaalitaan terveyttä ja retkeillään rauhallisessa lähiluonnossa. Tsemppiä ja voimia arkeen!

Mira, Luontohetkiblogi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti