torstai 24. tammikuuta 2019

Kaukomatka lähelle on ilmainen – Helsingin Talvipuutarhassa vietät eväshetken viidakossa


Ympärilläni kohoaa palmuja, vihreä uppoaa näkökenttään sadoissa sävyissä ja punaiset karpit uivat veden solinassa. Ulkona on kuitenkin reippaasti pakkasta. Istun keskellä Helsinkiä, Töölönlahden kulmalla sijaitsevassa Talvipuutarhassa. Luontofiilistelijän sydän pompahtaa ympärillä aukeavista näkymistä ja puutarhan kätkemistä vehreistä sopukoista. En voi uskoa että olen paikalla ensi kertaa. Tämä lasikattoinen viidakko on todellakin tutustumisen arvoinen.TALVIPUUTARHAN TARINA ALKOI YLI 120 VUOTTA SITTEN. Puutarhan rakennutti kenraalimajuri Jakob Julius af Lindfors lahjoittaen sen edelleen Suomen puutarhayhdistykselle. Puutarha avattiin yleisölle vuonna 1893 ja 14 vuotta myöhemmin se siirtyi Helsingin kaupungin omistukseen. Alkuperäisen lahjoittajan tahto on säilynyt ja puutarha toimii edelleen kaupunkilaisten vihreänä keitaana sisäänpääsymaksuttomasti. Lähinnä oleviin retkipaikkoihin voi olla vaikea löytää. Avaan Talvipuutarhan oven ensimmäistä kertaa.
VIHREÄ TERAPIA TOIMII. Karppialtaan solisevan veden lisäksi, ympärilläni käy puheensorina. Ihmiset ovat tulleet talvipuutarhaan oleskelemaan. Tunnelma on rauhallinen. Puutarhassa on paljon istumapaikkoja ja pieniä pöytiä – tilaa olla ja katsella rauhassa ympärilleen. Toisinaan tiloissa järjestetään myös esityksiä, kuten nukketeatteria tai pääsiäisohjelmaa. Uutta keskustakirjasto Oodia, sanotaan kaupunkilaisten olohuoneeksi. Talvipuutarhaa voisi kutsua kaupunkilaisten virkistäväksi viidakoksi.TALVIPUUTARHA SOPII EVÄSRETKEEN. Puutarhalla voi nauttia omia eväitä ja toisinaan siellä toimii myös kahvio. Vierailuhetkellä eräs lapsellinen seurue näyttää viettävän syntymäpäiviä. Talvipuutarhaa ei voi vuokrata yksityistapahtumiin, mutta sinne voi tilata maksullinen opastuksen. Koska tiloja ei voi varata ja kaikkien on saatava tutustua puutarhaan vapaasti, suuremmat nyyttärikekkerit on parempi järjestää toisaalla. Lastenrattaiden parkkipaikka on pihan puolella, mutta vaunukopan voi napata sisälle. Miltä tuntuisikaan herätä päiväunilta viidakossa? 


TALVIPUUTARHAAN PÄÄSEE HELPOSTIKävele puutarhalle Töölönlahden rantaa pitkin tai nappaa kyyti julkisilla kulkuvälineillä (Reittioppaasen). Puutarhan osoite on Hammarskjöldintie 1. Maanantaisin on kasvien huoltopäivä – silloin puutarha on kiinni.

Aukioloajat
ti klo 9 - 15
ke - pe klo 12 - 15
la – su klo 12 - 16


TALVIPUUTARHASSA ON YLI 200 ERILAISTA KASVIA. Karl Gustaf Nyströmin suunnittelema puutarha käsittää kolme erillistä tilaa: palmuhuoneen, länsisiiven ja kaktushuoneen. Kurkkaa puutarhan pdf- esite. Olen puutarhassa puolitoista tuntia. Kontrasti lumisen ulkotilan ja vihreän viidakon välillä on upea. Ensimmäinen valomerkki tulee klo 15:45. Ihmisten jo pakkaillessa tavaroitaan jään nappaamaan muutaman kuvan tyhjentyvästä puutarhasta. Tänne pitää päästä pian uudelleen.


INSPIROIDU TALVIPUUTARHASTA. Tekeekö mielesi jo pakata retkireppu ja suunnata puutarhaan? Talvipuutarha on mainio retkikohde perheille Helsingissä. Päiväretkellä puutarhassa viihtyvät myös päiväkoti- sekä kouluryhmät ja sopiihan puutarha toki myös opetus- tai työhetkeen. Talvipuutarha on myös esteetön (ulko-oven leveys on 114 cm) pientä ylätasannetta lukuunottamatta. 
LUMIKUNINGATAR KUKKII KEVÄTTALVELLA. Tarkistaessani muutamia asioita soitin Talvipuutarhassa työskentelevälle Lotta Lindrothille. Lotta vastaili auliisti kysymyksiini ja vinkkasi tulevasta tapahtumasta. Helmi-maaliskuussa Talvipuutarhan kaktushuone puhkeaa valkeaan loistoon Lumikuningatar -orkidean kukkiessa. Komea kukkaseinä kerää ihastelijoita kauempaakin. Muista ladata valokuvausvälineet ennen vierailua!


Vehreää retkeä toivottaen,

Mira / LuontohetkiblogiRETKIKOHDE LYHYESTI

Kuvaus: Ilmainen Talvipuutarha on mainio retkikohde perheille
Reitin pituus:  sisätila
Retken kesto: 1,5 - 2 h
Vessa: kyllä, myös hoitopöytä
Taukopaikka: paljon pöytiä ja istumapaikkoja, omat eväät
Lastenvaunukelpoinen: vaunut jätetään puutarhan ulkopuolelle


2 kommenttia:

  1. Onko esteetön, pääseekö liikkumaan pyörätuolilla ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys, päivitänkin tältä osin juttua selkeämmäksi! Talvipuutarhan esitteessä ( http://www.hel.fi/static/hkr/julkaisut/talvisesite_2012_web.pdf) mainitaan että kulku pyörätuolilla onnistuu. Lisäksi puutarhalta löytyy inva-WC, jonka luvataan olevan remontoitu esteettömyysvaatimusten mukaan (lähde: https://vihreatsylit.fi/kaupunginpuutarha/). En päässyt kurkkaamaan isompaa WC/hoitotilaa. Voisin vielä kysäistä onko puutarhalla lisäkommentteja esteettömyyteen :) t.Mira

      Poista