keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Päiväkävelyllä Vuosaaren Uutelassa

Ei hullumpi päiväunipaikka
Vuosaaressa sijaitseva Uutela saattaa olla tuttu talvella järjestettävästä Joulupolku -tapahtumasta. Vaikka hämärtyvässä talvi-illassa lyhdyin koristeltu metsä on tunnelmallinen, on Uutela ehdottomasti parhaimmillaan kesällä. Uutela on vaunuystävällisiä metsäpolkuja, upeita kalliorantoja, grillikatoksia, monipuolista luontoa ja mansikkapaikkoja meren äärellä. Olen ollut Uutelassa monesti ja kaavoihin kangistuneena kävellyt useimmiten samaa reittiä, ihaillut samat maisemat ja istunut samoilla kivillä. Nyt ulkoilin alueella kuopuksen päiväuniaikaan. Koska uni meri-ilmastossa maistui hyvin ja ehdin ottaa muutaman kuvankin, tässä kurkistus itäisen Helsingin helmeen ja mukavaan retkipaikkaan. 


Uutelassa voi kävellä helpon vaunulenkin metsää, merta ja niittymaisemaa ihaillen ja kaartaa sitten syömään kahvila Kampelan mainiota lohikeittoa. Pannukakun kera tottakai! Vaihtoehtoisesti Uutelassa voi viettää koko päivän tai vaikka puolikkaan. Alueelta löytyy grillikatoksia, joille kannattaa varautua tuomalla omat tulentekotarpeet. Eväitä voi pysähtyä syömään myös luonnon omille istumapaikoille meren ääreen ja vieläpä  vaunuystävällisen polun viereen. Uutela sijaitsee Aurinkolahden uimarannan tuntumassa. Matka Vuosaaren metroasemalta Uutelaan taittuu kävellen tai vaihtoehtoisesti bussilla. Bussilla numero 90 (aikataulu täällä) on pysäkki Solvikinkadun ja Aurinkotuulenkadun kulmassa, josta on lyhyt kävelymatka kahvila Kampelalle, jonka takaa ulkoilureitit alkavat. Kahvila Kampelassa on myös lähin sisävessa. Arkipäivisin Uutelan sydämeen kulkee myös bussi 819, jonka vuorot rajoittuvat aamupäivään.

Uutelaan voi kävellä Aurinkolahden hiekkarantaa seuraten


Rattaiden kanssa on helppo kulkea
Uutelan metsissä risteilee paljon seikkailuun kutsuvia polkuja. Alueen pääväylät kuvaavan Helsingin kaupungin Uutela -oppaan voit ladata täältä. Opas sisältää kartan sekä lapsille sopivan luontopolun rastit. Lyhyen oppaan tulostamista kannattaa harkita, sillä luontopolun pisteillä ei ole paikan päällä infotauluja. Luontopolku muodostaa kaksi lenkkiä joiden pituudet ovat 1,5 ja 2,5 km.
Tämän jutun maisemat on kuvattu vaunuystävällisen kävelylenkkini varrelta. Lenkkini kaartaa kahvilan Kampelan taakse oikealle metsään ja heti alkuun hieman jyrkempää mäkeä ylös. Uutela -oppaassa tämä pätkä on merkitty karttaan valkoisella. Reitti jatkuu luontopolun suuntaisesti jättäen varrelleen polun pisteet 2. - 6. Tämän jälkeen olen usein kävellyt viljelypalsta-alueen viertä ja kohti Uutelantien suuntaisesti kulkevaa polkua. Molemmat grillipaikat ovat tämän reitin varrella ja kiireettömästi edeten lenkki sopii pienemmillekin ulkoilijoille. 
Olen usein pysähtynyt meren ääreen nauttimaan luonnosta ja fiilistelemään maisemia. Uutela on hyvä juuri näin - omiaan pysähtymiseen ja luonnon tutkailuun. Alueella on tarjottavaa kaikenikäisille ja kierrosta voi suunnitella oman kiinnostuksen mukaan. Uutelan retkeen voi yhdistää vaikka uintireissun Aurinkolahden hienolle hiekkarannalle. Rannalta löytyy myös kesäkahvila ja muita palveluita, jäätelöä unohtamatta. Lähellä (Solvikinkatu 4) sijaitsee myös Ravintola Solvik, joka tarjoaa mukiinmenevän vaihtoehdon lounaalle.

Niemenapajan grillipaikan näkymiä


Palstaviljelyn rinnalta löytyi tämä pieni suosikkiRETKIKOHDE LYHYESTI

Kuvaus: Monipuolinen ulkoilualue Helsingin Vuosaaressa
Reitin pituus: toiveiden mukaan
Retken kesto: 1 h - 
Vessa: kahvila Kampela + katso oppaaseen merkityt käymälät täältä
Taukopaikka: grillipaikkoja ja komeat kalliorannat
Lastenvaunukelpoinen: kyllä
Eläinhavaintoja: lintuja

3 kommenttia:

 1. Uutelassa nyt myös viikonloppuisin aukioleva kota jossa kotakummit huolehtivat tulesta ja voit keskittyä herkuttelemaan. Omat eväät ja tykötarpeet mukaan. Alueella myös vessa. Kota sijaitsee Skattan tilan ja Särkkäniemen koirapuiston luona. Autollakin pääsee perille. Ks viikonloppukohtaiset aukiolotiedot Favebookista "Uutelan kota".

  VastaaPoista
 2. Kiitos todella paljon tästä kattavasta esittelystä! Olet kyllä osannut ottaa kaikki mahdolliset asiat huomioon aina esteettömyydestä ja wc-sijainneista lähtien. Aurinkoista kesää. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Toivon että ehdin lähiaikoina päivittämään kimaran Vuosaaren retkikohteista. Uutelan kota ei ole tällä hetkellä auki, mutta Kahvila Kampelalla on ulosmyyntiä. Kannattaa tutustua kaupungin oppaaseen. Siinä näkyy pieni uimarantakin: http://www.hel.fi/static/ymk/esitteet/uutela.pdf Villa Vuosannan saunavuorot ovat myös mainioita, kunhan toiminta käynnistyy normaalisti (toukokuun vain perheille/pienille ryhmille ja voi saada tilat omaan käyttöön). Särkkäniemen kluuveissa voi nähdä vesiliskoja (mantereita) juuri nyt jos jaksaa hetken tiirailla. Ihania retkiä! Jos tulee jotain mieleen, niin vastailen mielelläni myös FB:n ja Instagramin kautta :)

   Poista