tiistai 4. heinäkuuta 2017

Upea ja monipuolinen Linlo, saari Kirkkonummella


Linlosta löytyy kaikkea, myös useita eri tavoin varusteltuja taukopaikkoja

Olen rakastunut ja se tapahtui keskellä kirkasta päivää! Kyseessä on saari. Nimittäin aivan mahtavan upea ja monimuotoinen Linlo. Olimme päättäneet retkisunnuntaista ja muistelin lukeneeni Kirkkonummella sijainneesta luolasta. Googlatessa Kirkkonummen luontokohteita silmiini kuitenkin sattui Retkipaikan kirjoitus Linlon saaresta (
täällä). Kirjoituksessa mainittiin myös lastenkanssavarmastikiva ja kohde oli lukittu. Sen suurempia ennakko-odotuksia emme retkelle ladanneet ja ajelimme lounastankkauksen jälkeen kohti Kirkkonummea. 

Ponttoonisilta vie Linlon saarelle
Päästessämme perille tuuli hirveästi. Hiukset halkoivat ilmaa ja lapsille puettiin takit päälle, vaikka päivä sinänsä oli lämmin. Olin matkalla bongannut läheltä kehutun Rehndahlin kotieläinpihan ja päätimme jatkaa retkipäivää siellä mikäli tuuli typistäisi saarireissua. Huoli tuulesta oli kuitenkin turha, vaikka vaatteita vuoroin puettiin ja riisuttiin pikkuväen toimesta.Linlo osoittautui kerrassaan upeaksi! Järkkärin jäädessä kotiin, tämän jutun kuvat napattiin keskinkertaisella kännykkäkameralla. Tässäpä yksi syy lisää palata Linloon. Kuvat eivät tee paikalle oikeutta, mutta toivotaan että ne toimivat maistiaisena ja houkuttelevat muitakin lapsiperheitä saarielämyksen pariin. 

Alkuun muutama huomio käytännön asioista. Polkujen verkosto ei sovi lastenrattaille ja suosittelisin pienempien kantamista selkäpuolella, jotta oma näkyvyys vaihtelevassa maastossa säilyy. Linlon saaren parkkipaikka löytyy Linlon satamasta osoitteesta Linlontie 136, Kirkkonummi. Reittioppaan mukaan julkisilla kulkuvälineillä tultaessa kävelyä jää noin 2 kilometriä ja matka-aika saattaa olla pitkä. Parkkipaikalla ja myös saarella on useampi puucee, joista tsekatut olivat siistissä kunnossa. Taukopaikkoja löytyy runsaasti ja osassa oli valmiina puita tulentekoon. Reitillemme osuneet keittokatokset olivat kuin pieniä mökkejä, joissa voisi syyssäässäkin lämmitellä. 

Talo onkin taukotupaOpasteiden varaan ei kannata laskea vaikka polkuverkosto on tiheä

Polkujen verkosto risteilee ympäri saarta, mutta opasteet ovat vajavaiset. Parkkipaikalla on suuntaa antava opastaulu, johon on merkitty keittokatokset ja puuceet. Tästä kannattaa napata kuva. Lasten kanssa Linlossa seikkaillessa jokin kännykän karttasovellus on varmasti hyödyksi. Vaikka saari ei ole kovin suuri, tulee kävelyä kuitenkin reippaasti. Me retkeilimme yhdellä evästauolla kolme tuntia ja silti paljon jäi näkemättä. 3-vuotias esikoisemme oli todella reipas luonnontutkija ja jaksoi hienosti kävellä vaihtelevassa maastossa. Luonnonihmeiden ääreen toki pysähdeltiin jatkuvasti. Äidillä meinasi silmäkulmat kastua kun polulta kuului heleä laulu "on maailmassa monta ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa".

Kortteet muodostivat  pehmeän näköisiä mattoja
Eväät pienessä niemessä. Melojat tervehtivät iloisesti ohi kulkiessaan.
Rinkkamatkustajamme kerää näytteitä

Linlon valtti on ehdottomasti sen monipuolisuus. Saarelta löytyy monenlaista biotooppia, maisemaa, tunnelmaa ja luonnon luomaa nähtävyyttä. Linlon retkeen kannattaa varata riittävästi aikaa! Saari kiilasi heti yhdeksi pääkaupunkiseudun suosikkipaikoistani. Paikka on varmasti kiinnostava kaiken ikäisille ja saattaa innostaa luontoretkeilyn pariin sitä harrastamattomankin.

Oman tyttäreni spontaanit kommentit saarella: 

 • Ihana paikka!
 • Täällä tuoksuu ihan kesä!
 • Maailma on muuttunut jotenkin ihan kesäksi.
 • Tää on ihan kiva retki.
 • On hyvä kun on myös paljon muurahaisia!

Ilman eläinhavaintojakaan emme tällä retkellä jääneet. Näimme runsaasti lintuja, myös joutsenen poikasineen. Harvinaisempi ilmestys oli metsäkauriin vasa, joka toki puikki nopeasti pakoon seuruettamme. Tytär oli innoissaan myös sudenkorennoista, joita olikin runsaasti. Ehkä eläimiäkin jännittävämpiä olivat Linlon kalliomuodostelmat ja järkälemäiset kivet. Näiden äärellä tunsi itsensä todella pieneksi.


Linlon keskellä kohoaa sen korkein kohta, Högberget, jolle toki kapusimme. Kuvat antavat jälleen vain hyvin minimalistisen käsityksen tunnelmista paikan päällä!


Högberget - huipulla tuuli


Ihastumisestani Linloon kertoo kännykkäkameralla otetut 350 kuvaa. Saaren tunnelmat ja maisemat eivät voi mitenkään välittyä kuvista, olivat ne hyviä tai huonoja. Suosittelen lämpimästi vierailua paikan päälle! Lopuksi vielä valikoituja otoksia retkemme varrelta.


Keltakurjenmiekka levittäytyi kaislikon vieressä


Suopursu

Vanamon herkät kukat 


RETKIKOHDE LYHYESTI

Kuvaus: upea saari, joka on todella monipuolinen luontokohde
Reitin pituus: 
Retken kesto: 3 h (toki voi retkeillä lyhemminkin)
Vessa: puuceet, useita
Taukopaikka: keittokatoksia ja nuotiopaikkoja
Lastenvaunukelpoinen: ei
Eläinhavaintoja: linnut, metsäkauriin vasa, sudenkorentoja..

2 kommenttia:

 1. Lisäyksenä vielä tänne loppuun että kolusimme saaren länsipuolen tullen Högberget -huipun kautta takaisin. Jälkikäteen kartalta mitattuna reittimme pituus oli reilu 3 km, mikä oli tässä maastossa ihan riittävästi 😊

  VastaaPoista
 2. Lisäyksenä vielä tänne loppuun että kolusimme saaren länsipuolen tullen Högberget -huipun kautta takaisin. Jälkikäteen kartalta mitattuna reittimme pituus oli reilu 3 km, mikä oli tässä maastossa ihan riittävästi 😊

  VastaaPoista