maanantai 30. heinäkuuta 2018

Harjumaisemien ja vesistöjen syleilyssä hehkuva Punkaharju




Tämä on kepeän kesäinen vinkkaus Punkaharjun luontokohteisiin. Ei syväluotaava analyysi tai kaiken kattava kuvaus, vaan mökkeilyn lomassa lörtsy toisessa kädessä laadittu kesäpostaus. Punkaharju sijaitsee reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Savonlinnasta, ihanasta kesä- ja oopperakaupungista. Punkaharjun alueelta löytyy paljon mukavaa tekemistä perheille, kuten monenlaista majoitusta, taidetta, Lusto –metsämuseo, kylpylä- ja vesipuistoaktiviteetteja sekä kotieläinpihoja. Tämä juttu kertoo tuttuun tapaan luontoreiteistä ja Punkaharjun muuhun tarjontaan voi tutustua VisitPunkaharju –sivustolla. Veden ympäröimänä ja harjualueiden katveessa sijaitseva Punkaharju on kuulu ja arvostettu myös komean luontonsa vuoksi. Hellekesä ja jäätelö johdattivat meidät tutustumaan useampaan alueen lyhempään reittiin ja uimapaikkaan. Ohessa tunnelmia polkujemme varrelta. Lisää Punkaharjun luonnosta ja reiteistä karttoineen voit lukea Luontoonfi –sivulta





Kuikon salpa –polku (alle 1 km)

Tämä lyhyt ja helppokulkuinen polku lähtee mukavalta pysähdyspaikalta Kuikonniemen kupeesta. Polku johdattaa entisöidylle korsulle ja juoksuhautoihin joihin pääsee itsekin kävelemään. Korsun avaimen saa parkkialueelta Harjutien kioskilta. Emme itse lukeneet avaintietoa etukäteen vaan kävimme ainoastaan nykimässä korsun lukittua ovea. Harjutien kioskilta saa muuten myös kahvia ja pientä syötävää, kuten niitä paikallisia lörtsyjä. Kiskalta löytyy myös pöytiä sekä vessa. Ihan vieressä on myös hiekkapohjainen uimaranta.




Harjureitti (4 km)

Suuntasimme Harjureitille Kruunupuiston parkkialueelta. Heti reitin alussa oli lyhyt, 300 metrin pituinen, esteetön polku näköalapaikalle. Emme malttaneet pysyä kauaa merkityllä reitillä vaan kuljimme Valkialammen ääreen pienemmille poluille. Veden vierellä oli kaunista vaikka saatoimmekin samalla missata hienoja harjunäkymiä. Isommat polut olivat leveitä ja tasaisia, mutta harjuille kulkevat osin jyrkkiä rattaille. Osalla matkaa oli myös portaita. Pääsääntöisesti alueella risteili myös leveitä kävelypolkuja, mutta kaikkia mutkia emme tällä reissulla kartoittaneet. Hotelli Punkaharjun suunnasta saattaisi päästä mukavammin vaunuystävällisille alueille, mutta tämä selvitys jäi hieman "musta tuntuu" -asteelle. Harjureitin varrella kulkee myös Topeliuksen luontopolku (2,5 km), josta en juuri löytänyt tietoa linkattavaksi ja johon emme sen tarkemmin tutustuneet. 



Kaarnalahden maisemia

Valkialampi oli kiinnostava uimapaikka kalahavaintojen ja uponneiden puiden vuoksi. Varsinaista lapsille soveltuvaa uintipaikkaa ei lammella ollut. Luontoonfi -sivun kartallakin (pdf -linkki) näkyvän Metsähallituksen vuokratuvan läheisyydessä oli kaunis paikka jossa kapea maakaistale erotti Valkialammen muusta vesistöstä. Tämän kohdan lastenuittomahdollisuuksia voisi tutkailla vielä lisää. Lampi ja sitä ympäröivä harjualue ovat vaikuttavia. Samaa mieltä lienivät myös lammella tavatut soutelijat.


Kaarnalahti ja Hotelli Punkaharjun metsähuoneita vastarannalla

Lähempänä Kaarnalahtea sjaitseva poukama vaikutti sen sijaan rehevältä eikä kulkemamme reitin varrella näkynyt houkuttelevia uimapaikkoja. Kaarnalahden toisella puolella Kaamaniemellä sijaitsevat Hotelli Punkaharjun metsähuoneet, jotka tarjoavat turisteillekin perisuomalaista mökkeilyn eksotiikkaa turvallisesti hotellin palveluiden liepeillä. Niemelle voi saapua kolmisen kertaa viikossa myös höyrylaivalla (vuoden 2018 aikataulut). Me kuulimme metsään höyrylaivan äänen, mutta emme ennättäneet saada näköyhteyttä laivaan. 




Käveltyämme jylhempää harjureittiä takaisin Kruunupuistoon kurkkasimme myös Inkeritalon kahvilan. Talossa toimii kesäisin vohvelikahvila ja terassilla voi kuulla elävää musiikkia. Harjureitti risteileekin hauskasti alueen palveluiden lomassa ja maisemien lisäksi voi matkalla nauttia myös sumpit. Luultavasti helteestä johtuen emme tavanneet metsäosuuksilla muita kulkijoita. 


Kokonharjun upea polku. Kuvassa Elina Kosonen.

Ranta Kokonharjun niemessä

Kokonharjun reitti aarnimetsineen (3 km)

Kokonharjun polku, oli polku jonka ehdottomasti halusin kulkea päästäkseni aarnimetsään. Jätimme auton Punkaharjuntien toiselle puolelle. Vierestä löytyy myös parkkipaikka joka ei vaadi tien ylitystä. Tämäkin reitti oli upea ja harjureittiin verrattuna tunnelmat olivat vähemmän puistomaiset. Alkumatkasta saimme kulkea melko rauhassa, mutta puolessa välissä hyttyset ilakoivat saapumistamme kovaan ääneen. Hyttysistä huolimatta tämä metsäreissu kannatti sillä näimme myös Suomen pisimmän puun sekä maan suurimman männyn, ainakin paikalta löytyneiden kylttien mukaan. Kävimme lisäksi viilentymässä hieman reitiltä sivussa, Kokonharjun niemellä. Niemen kärjestä aukesi kirkasvetinen mutta kivinen uimapaikka, joka liukkautensa vuoksi lienee hankala pienten lasten polskutteluun. 


Elina Kosonen Kokonharjun luontopolun "pitkät puut" -alueella

Kaarnalla on kokoa


Tässä on Suomen pisin puu (lehtikuusi)

Laukansaaressa on myös Luonnonvarakeskuksen tutkimusmetsä puulajipuistoineen sekä tulipaikka ulkovessoineen. Tämän houkuttelelevan reitin kulkeminen jäi ensi kesään. Kokonharjun polku ei sovellu maastonsa vuoksi rattaille.


Metsässä. Kuva: Elina Kosonen.


Lusto –metsämuseo ja Pususilta

Vaikka tutustuimme Lusto -metsämuseolla ainoastaan jäätelötarjontaan ja tankkasimme vesipulloja, vaikuttaa museo mukavalta perhekohteelta (lasten Lusto). Ystävällinen asiakaspalvelu tarjosi myös kyypakkauksen ampiaisen pistettyä serkkuani jäätelönsyönnin lomassa. Luston yhteydessä toimii Hotelli Punkaharjun kanssa samaan kokonaisuuteen kuuluva ja lounastakin tarjoileva ravintola Nila. Hotelli Punkaharjun suunnalta voi oikaista Lustoon kaunista Pususiltaa pitkin, jonka historia juontaa jo 30 -luvulle. 




Liikkuminen Punkaharjun harjualueella lasten kanssa

Harjualueen korkeuserot voivat tuoda haastetta lasten kanssa liikkumiseen. Päiväretken liikkumisstrategia kannattaneekin funtsia lasten iän mukaan. Tunnustan että oma jälkikasvuni jäi rauhassa mökille rantaveteen polskimaan molempien alueelle tehtyjen helleretkien ajaksi. Yksi hyvä vaihtoehto päiväretkelle on jättää auto Hotelli Punkaharjun tuntumaan. Hotellilta pääsee mukavasti liikkumaan eri kohteisiin sen keskeisen sijainnin vuoksi ja kohteissa voi pitää esim. lounas- ja kahvitaukoja tilanteen mukaan. Mikäli kantorinkkailu tai -reppuilu ei ole vaihtoehto, ihan pienten kanssa saattaa olla näppärintä siirtyä autolla kohteiden välillä. Vaunuilla ei voi liikkua kaikissa paikoissa. 


Onko Punkaharju sinulle tuttua aluetta? Vinkkaa ihmeessä kommentteihin lisää vinkkejä perheretkeilyyn! Miten sujuu Punkaharjuun tutustuminen lasten kanssa pyöräillen?



Iloisia loppukesän retkiä!



-Mira




RETKIKOHDE LYHYESTI

Kuvaus: Mielenkiintoisia merkittyjä reittejä komeissa maisemissa, korkeuseroja ja palveluita
Reitin pituus:   alle 1 - 5 km
Retken kesto: riippuen kohteista, helposti yli 3h
Vessa: Kahvila - ja ravintolapalvelut, Karjalankallion taukopaikka
Taukopaikka: Kahvila- ja ravintolapalvelut, Karjalankallion laavu tulipaikkoineen
Lastenvaunukelpoinen: osittain

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti