perjantai 20. heinäkuuta 2018

Iso-Melkutin - Lopen kirkasvetinen aarre retkeilijöilleKesän polttavimpiin puheenaiheisiin ovat lukeutuneet helteet ja sinilevä! On kuuma mutta ne levättömät uimapaikat tai rakennetut uimamahdollisuudet ovat ruuhkaisia. Tässäpä oiva retkipaikan ja pulikointikohteen yhdistelmä, Iso-Melkutin Lopella! Teimme ystäväperheen kanssa iltapäiväretken tälle upealle kirkasvetiselle järvelle ja palaamme takuulla uudelleen yöpymismahdollisuuksien kera. Iso-Melkutin on kaunis pieni järvi, jonka voi kiertää retkeilyreittejä pitkin kokonaan ympäri. Patikointireittiä kuvataan helpoksi. Vaikka emme lapsikatraan kanssa päässeet +30 asteen helteessä kovin pitkälle, oli Iso-Melkutin takuulla ajomatkan väärti myös Helsingistä.Luontoon.fi -sivusto antaa hyvän kuvauksen Iso-Melkuttimesta. Lisäksi aiemmat kirjoitukset kohteesta houkuttelevat tutustumaan alueeseen. Kurkkaa vaikkapa Retkipaikan juttu sekä Taidekoti- blogin teksti lapsiperheen telttaretkestä Iso-Melkuttimelle. Vaikka meillä oli riippumatto mukanamme, telttaa tuli silti ikävä. Retkipaikka oli mitä ihastuttavin jo tämän ensikosketuksen perusteella. 

Länsipuolen laavu Iso-Melkuttimella
Iso-Melkutin on varsin simppeli retkikohde ja retken suunnittelussa on helppo käyttää apuna Retkikarttaa. Tauluntien parkkipaikalta lähdettäessä retkeilyreitille tulee pituutta yhteensä noin 7 km, josta järven ympäri kulkeva osuus on noin 5 km. Retkipäivänämme Tauluntien parkkipaikka oli täynnä ja jatkoimme saamani vinkin perusteella lähelle länsipuolen laavua. Auton sai jätettyä pienen tien sivuun, vaikka erillistä parkkitilaa ei löytynyt (tieltä näkyvät viitat "laavu" ja "sukeltajat"). Läntisellä laavulla on tulentekopaikka, puita pilkottavaksi sekä kaksi siistikuntoista huussia. Mukava pysähdyspaikka oli houkutellut useamman seurueellisen ulkoilijoita, mutta ruuanlaitto ja muu oleilu sujui leppoisissa merkeissä. Omaa rauhaa ei täältä kannattane kuitenkaan etsiä.
Kutsumaton vieras poistui sivistyneesti paikalta

Iso-Melkuttimella aika humpsahti kuin siivillä ja retken alkuun ajoitettu ruokailupysähdys venyi usean tunnin mittaiseksi fiilistelyksi niemen nokassa. Kun viimein pääsimme jatkamaan matkaa kurkataksemme reittiä hieman eteenpäin, löysimme retkeilijättömiä hiekkapohjaisia poukamia. Sillan alta Vähä-Melkuttimen puolelta Iso-Melkuttimelle lipuneet suppailijat olivat yhtä hymyä aallottomalla taipaleellansa. Tämä on oikeastaan retkijuttu jossa kuljetun matkan pituudella ei ole merkitystä. Parasta oli nauttia kesästä vailla kiirettä minnekään, olla juuri siellä missä haluaa ja vailla aikataulupaineita. 

Näin alkoi kesälomani


Kirkasvetinen Iso-Melkutin on yllätyksettömästi myös sukeltajien suosiossa ja järven näkösyvyydeksi ilmoitetaan noin 4-5 metriä. Tälle retkelle kannattaakin napata vähintään uimalasit matkaan. Kalojen katselu onnistui rannasta myös ilman sukeltelua ja lapset viihtyivät. Järven kiertävä patikointireitti kulkee pienempiä polkuja jotka eivät sovellu lastenrattaille. Isompi tie kiidätti ohi myös pyöräilijöitä, joten pyöräilyreitti seuraili ainakin osittain patikointireittiä. Alueen korkealentoisin harrastus on silti ehdottomasti ilmailu. Vieressä sijaitsevan Räyskälän ilmailukeskuksen tapahtumia voi seurata paikan päältä ja huimapäisille on tarjolla myös lennätyksiä.
Haikein mielin heitin hyvästit Iso-Melkuttimelle. Ensi kertaan! Onko paikka sinulle jo tuttu tai inspiroivatko tunnelmat retken suunnitteluun? RETKIKOHDE LYHYESTI

Kuvaus: Helppo patikointireitti järven ympäri, mukava läntinen taukopaikka
Reitin pituus:  5 - 7 km 
Retken kesto: yli 3h
Vessa: Iso-Melkuttimen laavuilla on kuivakäymälät
Taukopaikka: laavut tulipaikkoineen, luonnonluomat
Lastenvaunukelpoinen: ei

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti