perjantai 2. helmikuuta 2018

Nuuksio: Luontokeskus Haltia ja Maahisenkierros

Maahisenkierroksen näköalapaikan maisemia

Nuuksio tarjoaa helppoja luontoelämyksiä koko perheelle. Kansallispuiston reittitarjonnasta löytyy monta lapsille sopivaa rengasreittiä. Koska Nuuksio on suosittu retkeilyalue, tallautuvat suosituimmat polut nopeasti helppokulkuisiksi lumisateiden jälkeenkin. Trafiikkia ei kuitenkaan ole jonoksi asti ja luonnossa saa tunnelmoida rauhassa. Mikäli mielii retkeillä vailla yhtäkään ihmiskontaktia, kannattaa hakeutua syrjäisemmille seuduille. Nuuksiossa tulipaikalla saattaa odottaa valmis nuotio, joka luettakoon toisinaan perheretkeilyssä bonukseksi. Eväshetken voi jakaa useampikin porukka, mutta eikös myös luontoretkeilyn ilo sovi jaettavaksi? Nuuksion reiteistä on tulossa useampiakin postauksia, mutta aloitetaan Luontokeskus Haltiasta ja Maahisenkierroksesta.

Näkymä Luontokeskus Haltian tornista


Haltiassa vietetään lauantaina 3.2.2018 koko perheen talviluonnonpäivää, jonka tarjontaa pääsee tutkimaan tuosta linkistä. Mukana on niin maksullisia opastettuja retkiä, puhetta talviretkeilystä (myös taaperon kanssa), retkiherkkuja, varusteasiaa, tarvikekirppis, poro-ohjelmaa ja rantasaunomista. Linkin takaa löytyy tarkempia tietoja! Luontokeskuksen edessä on pysäköintialue, mutta myös bussilla pääsee perille. Kulkuyhteyksistä niin ikään lisätietoja Haltian omilla sivuilla täälläHaltiasta löytyy Suomen luontoa esittelevä näyttely, joka maksaa aikuisilta 13 €, mutta on ilmainen alle 7-vuotiaille lapsille. Museokortti ja HelsinkiCard - takaavat myös ilmaisen sisäänpääsyn! Ja vinkvink, myös päiväkotiryhmille opettajineen on näyttelyyn maksuton sisäänpääsy, joskin opastettukierros (60 €) taitaa olla pakollinen. Itse ehdin piipahtaa Luontokeskuksessa vain pikaisesti, joten Haltiasta ei ole tässä tämän syvällisempää esittelyä. Keskuksen nettisivut ovat kuitenkin informatiiviset ja myös palvelu paikan päällä vaikutti pelaavan. Luontokeskus tarjoaa hyvän huoltopisteen ravintoloineen ja WC -tiloineen. Mikä parasta, ihan keskuksen luota lähtee useampikin lapsille sopiva retkireitti! Luontohetkiblogi testasi näistä Maahisenkierroksen lähialueineen. Mahtavien näkymien ääreen pääsee omituisen pienellä kapuamisella! Koukkasimme Maahisenkierrokselle suoraan Haltian edessä olevalta parkkipaikalta. Haltian Luontokeskuksen jäädessä selkämme taakse, askel vei metsään kaartaen oikealle kohti leveää kävelyreittiä. Tällä reittivalinnalla metsässä oli aluksi yksi korkeampi nousu joka saattaisi olla rattaiden kanssa hankala! Ohjeet esteettömään saapumiseen voit lukea täältä. Opasteet Maahisenkierrokselle löytyivät metsästä helposti.Maahisenkierros taittui kauniissa lumimaisemassa selkeitä opasteita seuraten. Reitin varteen jäi kota, joka ei ole yleisessä käytössä vaan Solvallan urheiluopiston omistama Mäntykota -varaustulipaikka. Täytyypä tutustua tarkemmin. Olen hieman pyöritellyt ajatusta lasten syntymäpäivien järjestämisestä luonnonhelmassa ja jonkinlainen katoksellinen tukikohta voisi olla sopiva synttäriherkkujen valmistamiseen ja tarjoiluun. Kierroksemme varrelle osui myös joitakin luonnosta kertovia liito-oravan kuvalla varustettuja infolaatikoita. Jälkiselvitys osoitti, että myös Päivättärenpolulta löytyy luonto-opastauluja sekä varaustulipaikka. Sekä Päivättärenpolun että Maahisenkierroksen reitit näkyvät erinomaisesti kartalla täällä. Haltian alueella on myös uusi lyhyt Punaisen sulan salaisuus - luontopolku, jota en tosin onnistunut pikaselvityksellä paikantamaan. Luontokeskuksesta saa varmasti lisäinfoa!Maahisenkierros oli helppo, mutta komeiden maisemien ääreen kuljettava reitti. Lumimetsän ja valkeiden järvimaisemien äärellä oli vaikea uskoa että tämä kaikki oli vain puolen tunnin matkan päässä Helsingistä. 

Maahisenkierroksen esteetön näköalapaikka
 

Maahisenkierroksen näköalapaikalta jatkoimme katsomaan maisemia laskettelukeskus Swinghillin rinteelle! Kyllä kannatti. (Jostain syystä tuo alin kuva näkyy hieman epätarkkana blogissa vaikka näytöllä kuva on terävä.) Keskuksessa oli pikkuhissillä varustettu loiva rinne lapsille. Täältä voisi muun talviretkeilyn lomassa hakea ensikosketusta lasketteluun. Paluumatkalla kuljimme toisen tulipaikan, Aarnitulen varaustulipaikan, ohitse. Ihan mukavalta vaikuttaneen paikan varausmaksu on 20 € / 3 h ja sen käyttö vaatii Haltiasta noudettavat avaimet. Jos taukopaikka ei ole varauskäytössä, mikään ei tosin estä istahtamasta toviksi pöytäryhmän ääreen eväiden kera. Penkit toki voivat talvikeleillä olla lumen peitossa ja yleisesti talvella kannattaa mukana kuljettaa istuinalusta. 
Swinghillin rinteeltä kuvattua

Luontokeskus Haltiasta pääsee retkeilemään helposti komeisiin maisemiin! Talviluonnonpäivänä retkeilijöitä lienee enemmänkin, mutta niin myös extra-aktiviteetteja. Sunnuntaisena aamupäivänä retkeillessämme Maahisenpolulla oli rauhallista.

Talviretkeilyn iloa - nautitaan lumesta!RETKIKOHDE LYHYESTI

Kuvaus: Luontokeskus ja komeita helppokulkuisia retkireittejä
Reitin pituus:  Maahisenkierros 2 km, yhteensä ~ 4km
Retken kesto: ~ 2 h
Vessa: Luontokeskus Haltiassa
Taukopaikka: luonnon luomat, varaustulipaikat, Luontokeskus Haltia 
Lastenvaunukelpoinen: kyllä (talvella pulkka voi olla parempi)

4 kommenttia:

 1. Punaisen sulan salaisuus -luontopolku löytyy Haltian alapuolella olevan tapahtumakentän ihan perimmäisestä nurkasta. Haltian nurkalta taisi olla sinne aika huomaamaton viitoitus. Itse luontopolku oli kivasti toteutettu ja ihan pienille lapsille sopiva, mutta suora näköyhteys parkkipaikkaan ja tapahtumakenttään vähän häiritsi minua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eija lisäinfosta :) Laitoin jo kommentin aiemmin mobiilisti, mutta se taisi kadota jonnekin bittiavaruuteen! Toivotaan että tämäkin luontopolku löytää kävijänsä, parkkipaikka näkymistä huolimatta!

   Poista
 2. Hei, mukavaa, että löysin blogiisi! Juttujasi on kiva lukea ja tykkään myös kuvista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ja tervetuloa! Kaikki retkivinkit otetaan ilolla vastaan joten mansikkapaikat saa laittaa myös jakoon :) Miten esim. Turun retkihelmet? Saariston rengastie on esimerkiksi aivan ihana! Täytyykin tehdä ehkä idealistapostaus!

   Pahoittelut kun vastaus viivästyi. Kommentti ei jostain syystä lähtenytkään mobiilisti lähetettynä eteenpäin.

   Poista