perjantai 25. lokakuuta 2019

Innostu luonnosta lukien Helsingin Kirjamessuilla – vinkit koko perheen lukuhetkiinLukeminen kannattaa aina! Ruutujen loistetta tuijotellaan maailmalta sulkeutuneena, mutta kirjojen parissa vietetään yhteisiä hetkiä. Kirja ei ole kertakäyttötavara. Se luetaan yhä uudelleen ja uudelleen ja vielä monesti uudelleen sen jälkeen kun lauseet on opittu ulkoa. Kirjat viihdyttävät, opettavat ja lohduttavat. Sivuja on mukava kääntää. Kävin Helsingin Kirjamessuilla selvittämässä minkälaisia luontoon innostavia kirjoja lapsiperheille löytyy. Nappaa tästä jutusta vinkit yhteisiin lukuhetkiin ja lahjaideoiksi. Kirjamessut ovat avoinna 27.10.19 asti. Jutusta löytyy lisäksi linkit kustantajien luontokirjatarjontaan.


Aamu aukeaa Helsingissä sumuisena ja kiirehdin metroon. Lähes jokainen matkustaja tuijottaa kännykkää. Yksikään ei lue kirjaa. Ihmiset viettävät liikaa aikaa laitteiden parissa. Myönnän olevani tiettyjen ruutujen suurkuluttuja, vaikka telkkaria en katsokaan. Some on minulle yhteydenpitoväline ja kanava innostaa ihmisiä luontoon. Tällä postauksella koitan hieman tasoittaa tilannetta.

Meillä kotona luetaan kirjoja! Kirjahyllyssä on monen monta ötököistä ja eläimistä kertovaa kirjaa. Lisäksi on kirjoja, jotka auttavat luontoretkien suunnittelussa ja antavat vinkkejä luonnossa puuhailuun lasten kanssa. Tyttöni imee lajitietoutta ja on kohta etevämpi biologi kuin minä. Hän lyö minut ällikällä nimeämällä valtavasti hyönteisiä.

Helsingin kirjamessut ovat auki sunnuntaihin 27.10.19 asti. Tutustu Kirjamessujen ohjelmaan. Itse hullaannuin etenkin  Lonna -salin puheenvuoroista, mutta kiertelyn ja tämän postauksen jälkeen aikaa ei enää jäänytkään esitysten kuunteluun. 

Kauniit kuvitukset ja eläinhahmot houkuttelevat selaamaan (Tammi) 
Hyvä ehdokas äänekkäiden joululahjojen kategoriaanNäitä kuvituksia löytyi myös julistekirjasta, houkuttelisiko piirtelemään?


Lasten satukirjat luontoseikkailuin

Pienetkin voivat innostua luontoseikkailuista lukemalla. Lapsille on koko joukko kauniisti kuvitettuja kirjoja, joissa seikkaillaan tai lorutellaan luonnossa. Kuvitukset saavat mielikuvituksen liikkeelle ja innostavat myös nuoria taiteilijoita. Näin ainakin meillä. 

Helsingin Kirjamessuilla on valtavasti lastenkirjoja, monet tietysti eläinteemalla. On aivan mahdotonta tehdä kunnollista satukirjatärppilistaa. Kuljeskele osastoilla ja löydä mieleiset kirja-aarteet ajan kanssa. Messuilla on paljon myös viiden ja kymmenen euron kirjatarjouksia. Yhdestä tarjouslootasta löysin Minervan luontokirjojakin vain viidellä eurolla. 

Karttakeskuksen tai Metsäkustannuksen osasto on aina varma messutärppi

Retkipaikan uusin seikkailukirja on ilmestynyt!

Kauneimmat pelikortit sopivat myös lajien opetteluun


Karttakeskuksella ja Metsäkustannuksella on mainioita luontoon innostavia opuksia. Olen itsekin kirjoittanut arvostelun norjalaisisien Perhe retkelle -kirjasta. Valikoimasta löytyy jokaiselle varmasti jotakin. Perheille ja pääkaupunkiseutulaisille suunnattuja kirjoja on useampi. Tsekkaa etenkin Elli Keisteri-Sipilän ihanat Liikuttava luonto (messutarjouksena 10 €) ja Metrolla metsään -kirjat. Uutukaisena osastolta löytyy tietysti Retkipaikan uusin seikkailuopas Uudet seikkailut (messutarjous 20 €).1000 ilmiötä Suomen luonnosta - sarja (Tammi)

Nämä kuvat ja otsikot houkuttelevat taatusti lukemaan

Tammi
Osasto 6b48

Tammen messuosastolla törmäsin 1000 ilmiötä Suomen luonnosta -sarjaan, johon ihastuin välittömästi. Kaikelta messupörräämiseltä ainoa kirja, joka tarttui ostoskassiin olikin Öinen kiitäjä ja muita ötököitä -teos. Sarjaa oli myytävänä todella edulliseen 8 euron messuhintaan. Jäinkin mietiskelemään miksen hankkinut useampaa osaa. Suosittelen tutustumaan tähän sarjaan.Markku Yli-Erkkilän väritettävät lintukirja Kirja-Sastamalan osastolla 7g130

Bongasin messuilta ensin tutunnäköiset kirjat ja sitten heti perään Markun itsensä. Juteltiin kirjoista tovi. Mukavan kokoiset väritettävät lintukirjat mahtuvat vaikka retkireppuun taukopuuhaksi. Uusissa kirjoissa on myös QR-koodi jonka avulla voi kuunnella Luontoportista linnun äänen. Markku on ikuistanut kirjoihinsa nyt puolet Suomen linnuista. Ympäristökasvatustakin tarjoilevassa kirjasarjassa riittää vielä työnsarkaa. Kirjat opettavat lintujen elinympäristöjä ja tuntomerkkejä. Takakannesta löytyy lisäksi havaintolista, johon voi rastittaa bongaamansa linnut. Tämä opus sujahtaa vaikka postin mukana yllätykseksi nuorelle lintubongarille.


Ursan kirjatarjonnasta löytyy luettavaa koko perheelle

Ursa
Osasto 6f66

Ursan kirjat eivät välttämättä putkahda kaikille luontolukemista etsiville ensimmäisenä mieleen. Tutustu silti rohkeasti Ursan valikoimaan. Vuoden pimein aika on paras aika nauttia tähtitaivaasta. Näillä kirjoilla pääset taatusti alkuun. Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka vie opettavaiselle seikkailulle tähtitaivaalle ja sopii mainiosti vaikka joulupakettiin. Lahjaideoita etsivän kannattaa napata matkaan myös planisfääri, joka helpottaa tähtitaivaan tutkimista talven tähtiretkillä. Ursan sivuilta löytyy myös ilmaiseksi tulostettavaa puuhaa Popi -kirjaan liittyen. 


Raija Hentmanin retkeilyoppaita (Minerva)

Minerva 
Osasto 6k48

Minervalla on valikoimissaan luontoaiheisia kirjoja sekä erikseen lasten luontokirjoja. Pääkuvan valloittavien ja ihanasti kuvitettujen lastenkirjojen lisäksi valikoimiin kuuluvat mm. Raija Hentmanin retkeilyoppaat. Näiden kirjojen avulla minäkin olen vierailut luolissa pääkaupunkiseudulla ja löytänyt uusia retkikohteita.


Gummerus 
Osasto 6e50

Gummeruksen osastolla silmiin osuu Adela Pajusen ja Marko Leppäsen Suomalainen metsäkylpy -kirja (2019). Vaikka kirja onkin aikuislukijoille suunnattu, sen oppeja voi taatusti käyttää perhearjessa. Ehkä tämän kirjan luettuasi kiinnität metsässä huomiota erilaisiin asioihin tai mietit tietoisemmin perhemetsäilyn tuomia terveysvaikutuksia. Miksi metsässä on niin hyvä olla? Tämä kirja kertoo senkin! Katso myös muut Gummeruksen eläin- ja luontoaiheiset kirjat.Kirjakierrätys ja antikvariaatit

Helsingin Kirjamessuilta löytyy myös antikvariaattien aarteita. Itse asun taloyhtiössä jossa näitä opuksia tupsahtelee roskakatoksen kierrätyshyllylle - ja kyllä, dyykkaan mielelläni. Joskus vanhoissa saduissa saattaa olla kohtia, jotka nykypäivänä tuntuvat liiankin raaoilta, mutta lukijan sopii käyttää mielikuvitustaan. Lisäksi rusehtavissa sivuissa, yksinkertaisissa kuvissa ja kirjakauppojen leimoissa on jotakin mitä ei tämän päivän kirjatulvassa kohtaa. Aika pysähtyy.

Ihania lukuhetkiä luontoaiheiden parissa! Tässä postauksessa oli vain pieni kurkistus Helsingin Kirjamessujen tarjontaan. Kurkkaa Helsingin Kirjamessujen ohjelma ja jaa toki kommentteihin omat kirjasuosikkisi! 

Mira, Luontohetkiblogi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti