perjantai 12. lokakuuta 2018

Lapsiperheiden retkeilyvinkit norjalaisittain - Arvostelussa Perhe retkelle -kirja


Norjalaiset retkeilevät ja hiihtävät ahkerasti upeissa maisemissaan, mutta tietävätkö he lasten kanssa retkeilystä jotakin mitä me emme tiedä? Se selviää nyt! Sain mahdollisuuden päästä arvostelemaan Metsäkustannuksen julkaisemaa Perhe retkelle -kirjaa. Kirja kuvituksineen on neljän norjalaisisän käsialaa. Tekijätiimi julkaisee luontoon ja ulkoilmaelämään keskittynyttä Harvest -verkkolehteä, jonka kompakti lähestymistapa näkyy myös kirjassa.

Avaan kirjan ensikertaa työmatkalla ennen ensimmäistäkään kahvikuppia unihiekan vielä ropistessa silmäkulmista. Hymyilen. Ensimmäisen puolituntisen jälkeen on selvää että Perhe retkelle -kirja on hauska, rehellinen ja elämänmakuinen. Hauskuuden ohella esitetään ne oikeasti kriittiset pisteet joista on hyötyä tai haittaa retkivalmisteluissa ja retkellä. Esimerkiksi rauhallinen viikonloppuaamu pitkine aamupaloineen ja piirrettyineen ei sovi yhteen retkipäivän kanssa. Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, allekirjoitan täysin.

KUVITUS

Somelle itse sokaistuneena huomaan että lapset ovat kuvissa hyvin luonnollisesti, eivät täydellisissä asetelmissa vaan siten kuin retkellä nyt ollaan. Tyyli on varmasti tietoinen valinta ja se madaltaa retkellelähtökynnystä. Lasten kanssa retkeily on enemmän tekemistä ja kokemista kuin pitkiä poseerauksia trendikkäissä varusteissa. Iloitsen myös kansikuvasta, jossa toinen lapsista näyttää jo hieman kyllästyneen kuvauspuuhiin. Kirjan ulkoasu on kaunis ja sitä on mukava lukea.

RAKENNE

Kirjasta on iloa pitkin vuotta sillä se on jaksotettu vuodenaikojen mukaan. Tekstit on jaettu retkitarinoihin, tietosivuihin, puuhainspiraatioihin sekä perheretkeilyä kompaktisti käsitteleviin vinkkisivuihin. Luontotietoa ja tikkuleivän reseptiäkään ei ole unohdettu. Koska tekstit ovat omia kokonaisuuksiaan, kirja sopii hyvin ruuhkavuosiarjessa luettavaksi – vaikka pala kerrallaan.

NORJALAISNIKSIT SUOMESSA

Kirja kehottaa valmistautumaan retkipäivään jo etukäteen. Yksi ohjeista kuuluu: ”Kannattaa pakata edellisenä iltana kaikki minkä voi jo pakata.” Tiedän tämän olevan totta. Istun koneella kirjoittamassa tätä tekstiä ja aamulla odottaa retkellelähtökaaos. Mitään ei ole pakattu. Pikkulasten kanssa retkeilevien sudenkuopat ovat norjalaisilla hallussa.

Perhe retkelle -kirjassa hyödynnetään luonnosta löytyvää materiaalia, mutta maanomistajalta tarvittava lupa on ainakin suomennoksessa hyvin esillä. Nyt kun jokamiehenoikeudet ovat erityisesti tapetilla on hyvä että kirjassakin kerrotaan esimerkiksi ettei oksia saa mennä luvatta riipimään eikä nuijapäitä kerätä lasipurkkiin. Hiihtosesongin lähestyessä on myös hyödyllistä tietää tekniikat joilla väsähtänyt hiihtäjälupaus saadaan autettua pois metsästä.

KOHDERYHMÄ

Osa tietosivuista tuntuu konseptiin nähdän hieman irrallisilta. Siinä missä retkitarinat on selvästi kirjoitettu tsemppaamaan vanhempaa, tietosivujen kohderyhmä on vähän epäselvä. Osaa niistä voi lukea lapsen kanssa tai lapselle. Kirjan alkusanoissa luvataan kirjan tarjoavan jokaiselle jotakin ja tämä pitää varmasti paikkansa. Perhe retkelle -kirja sopii inspiraatioksi kaikille jotka haluavat viedä lapset luontoon. Kirja on myös mainio lahjaidea perheelliselle ystävälle.

YHTEENVETO

Perhe retkelle -kirja on hauskaa ja rohkaisevaa luettavaa retkivalmistelujen kanssa kamppailevalle aikuiselle. Kirja kertoo miten retkihetkistä tehdään kiinnostavia jo ennen retkeä sekä retkellä. Retkitarinat myös muistuttavat ettei kaikki mene aina suunnitelmien mukaan ja sekin on ihan ok!

Perhe retkelle -kirja ei kerro täydellisistä lapsiperheretkistä tai erehtymättömistä varustelistoista vaan rohkaisee valmistautumaan ja lähtemään. Kirja on hyvänmielen sekoitus lapsiperherealismia ja ulkoilmaelämän ylistystä. Se muistuttaa ulkona kokemisen ja oppimisen riemusta sekä siitä ettei haittaa vaikka sukat seikkaillessa joskus kastuisivatkin.


Iloisia luku- ja retkihetkiä!

Mira / LuontohetkiblogiTutustu myös Metsäkustannuksen muuhun mainioon kirjavalikoimaan
Perhe retkelle -kirja on tilattavissa myös Adlibrikselta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti