tiistai 9. huhtikuuta 2019

Lapsimessut 2019: Innostu perheretkeilystä osastolla 6c73 "Lapset luontoon".


Osallistun tänä vuonna jo toista kertaa Messukeskuksessa järjestettäville Lapsimessuille! Lapset luontoon -messuosastolta 6c73 löydät huikean määrän retkivinkkejä ja luontoinspiraatiota koko perheelle!

Tänä vuonna messuilla kanssani häärii Eräipana -blogia kirjoittava ja eräkummina toimiva eräopasopiskelija Suvi Björk. Tule juttelemaan kanssamme perheretkeilystä ja retkipaikkavinkeistä. Me luontolyylit olemme palveluksessasi messujen ajan la-su! Messuosastolla on luuppipiste, jonne voit tuoda oman luontoaarteen tutkittavaksi. Kurkista myös lihansyöjäkasvin kitaan.

Olen koonnut huikean kattauksen luontoretkikohteisiin ja luontotoimintaan innostavaa materiaalia. Esittelen tässä postauksessa messuosastollani mukana olevat toimijat! Tarjonnasta löytyy jokaiselle mieleinen tapa innostua luonnosta ja uusista koko perheen retkikohteista!

Messuosastolla on lisäksi kaksi huippuarvontaa! Koko perheen retkeilykalenteri lahjoittaa arvottavaksi peräti 10 seinäkalenteria. Luonnon vuosi alkaa keväästä ja tämä kalenteri todella ihastuttaa toteutuksellaan. Lisäksi saamme arpoa lahjakortin Treeline -retkeilytarvikeliikkeeseen!

Lämpimästi tervetuloa messuilemaan kanssamme,


Mira Lainiola & Suvi Björk
AIKATAULU
PE: Esitepiste, tervetuloa tutkimaan
LA-SU: Esitepiste + Mira & Suvi palveluksessasi + arvonnat + luuppitutkimuksia

HAE TIETOA
-Vinkkejä luontoretkikohteisiin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla!
-Mitä luonnossa voi tehdä lasten kanssa?
-Mitä päiväretkelle/telttaretkelle tarvitaan ja miten retkelle kannattaa valmistautua?

POIMI MATERIAALIA
-Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri (Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit)
-"Löydä Helsingin luonto" (Helsingin kaupunki)
-Espoon luontopolut (Villa Elfvik)
-Soltorpin luontopolku (Vantaan kaupunki)
-Longinojan luontopolku (Longinoja)
-Kevät seuranta, leirit ja retket (Luonto-Liitto)
-Luontobingo ja ulkoliikunta (Suomen Latu)
-Kesäleirit ja tapahtumat (4H)
-Perhepartio (Suomen Partiolaiset)
-Luontotoiminta erityislapsiperheille (Perhe edellä puuhun)
-Tulevia retkiä (Sll / Helsy)
-Retkikeräily - kerää luontohetkiä (Luontohetkiblogi & Taianomainen)

OSALLISTU ARVONTOIHIN
-Koko perheen retkeilykalenteri, 10 kpl (+10 euron etu vuoden 2020 kalenteriin)
-Lahjakortti Treeline - retkeilytarvikeliikkeeseen (myös verkkokauppa)

TUTUSTU LUONTOTOIMINTAAN - MESSUMATERIAALIN TARJOAVAT:Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut

” Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut järjestää vuoden 2019 aikana monia tapahtumia ja retkiä, jotka sopivat lasten kanssa retkeileville aikuisille. Pääkaupunkiseudun kuntien yhteisestä luontoretkikalenterista ilmenevät lukuisat Helsingissä, Vantaalla, Espoossa tai Kauniaisissa järjestettävät luontoretket, joihin useimpiin voi osallistua myös lasten kanssa. Kalenteri on saatavilla mm. kirjastoissa ja kaupunkien asiakaspalvelupisteissä. Kalenteri on myös ladattavissa tästä!

Harakan luontokeskus järjestää välillä 19.5. -28.8.2019 kahdeksan lasten sunnuntaisaariseikkailua Harakan saarella klo 12-14. Nämä retkipäivät on merkitty luontoretkikalenteriin. Heinäkuun viimeisellä viikolla Harakan luontokeskus järjestää Saaristoluontoleirin 9-13 vuotiaille helsinkiläislapsille. Lisätiedotlöytyvät Harrastushaku.fi – sivustolta.”

Linkit: 
Luontopolut ja esitteet löytyvät täältä.

Villa Elfvikin luontotalo tarjoaa lapsiperheille monenlaista maksutonta toimintaa. Espoon luonnosta kertovassa Eläköön Espoo -näyttelystä löytyy tutkittavaa kaikille aisteille - saa koskea! Yläkerran Mäyrän metsässä voi päästää mielikuvituksen valloilleen ja eläytyä rooliasujen ja tarinoiden avulla esimerkiksi perhosen tai peikon elämään. Joka kuun ensimmäisenä viikonloppuna opas lukee sadun Mäyrän metsässä. 

Kesäsunnuntaisin järjestetään koko perheen luontoretki aina klo 10.30. Omatoimisesti voi lähteä Väinö Variksen -luontopolulle luontotalosta lainattavan tarvikekorin kanssa. Elämyksellisen Luonnon helmassa -luontopolun varrella pääsee kiipeilemään kaatuneiden puiden päällä, sukeltamaan ruovikon kätköihin ja kiipeämään lintutorniin. Kesällä voi bongata lintujen lisäksi lehmiä. Vantaan kaupunki
Vantaan kaupungin järjestämiä luontoretkiä löytyy Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenterista. Juuri avattu Facebook -sivu Vantaan lähiluonto opastaa paikallisten luontoelämysten ja teemojen pariin. Vantaalla vietetään vuonna 2019 ötökkävuotta joka näkyy myös luontoretkien teemoissa. Avoimet päiväkodit ja asukaspuistot järjestävät myös metsäretkiä. Ohjelmaan voit tutustua täällä."Longinoja on koko perheen retkikohde keskellä Helsinkiä jonne pääsemiseen et tarvitse omaa autoa. Kaupunkipuro jonka varrella kulkee upea helppokulkuinen ja esteetön luontopolku upeine Seppo Leinosen kuvittamine opastauluineen. Pysähdy hetkeksi, anna lasten tutkia puroa ja nauti puron solinasta." 
Tulosta retkelle mukaan tehtäviä sisältävä rastivihko luontopolulle
Linkit: Facebook, Instagram


KUVA: Luonto-Liitto, kuvapankki

Luonto-Liitto on lasten ja nuorten oma järjestö, jossa on toimintaa ja tapahtumia ympäri Suomen. Luonnonharrastusta, retkiä, leirejä ja muita mukavia tapahtumia järjestetään kaikenikäisille lapsille ja nuorille. Luonto-Liitolla on myös kaksi jäsenlehteä, iki-ihana lasten luontolehti Sieppo sekä Nuorten Luonto -lehti, jota nuoret pääsevät myös itse kirjoittamaan.
Tutustu ja osallistu Luonto-Liiton Kevätseurantaan. Seuraava seurantaviikonloppu on  30.-31.4. Kesän leiriohjelman löydät Kesäleirit 2019 -linkistä.
KUVA: Suomen Latu / Metsämörritoiminta 
Suomen Ladun lastentoiminnan vankka kulmakivi on metsämörritoiminta. Metsämörri-satuhahmo innostaa lapset lähiluontoon leikkimään, liikkumaan, ihmettelemään ja tutkimaan. Keskeistä toiminnassa on ilo, kiireettömyys ja kokemuksellisuus. Suomen Ladun Muumien ulkoilukouluissa lapset ja perheet liikkuvat monipuolisesti luonnossa kaikkina vuodenaikoina. Toiminta on lapsilähtöistä ja luonnossa seikkaillaan leikkien ja liikunta- sekä retkeilytaitoja oppien. 
Tutustu Oittaan perhepäiviin sekä Suomen Ladun lastentoimintaan Facebookissa. Lähimpiä yhdistyksiä voit etsiä jäsenyhdistyshaulla.
Muut linkit: Helsingin Latu, Vantaan Latu, Espoon Latu


Pääkaupunkiseudun 4H-järjestää lapsille leirejä koko kesän ajan Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla 4H-kotieläinpihojen yhteydessä. Helsingin uusi kotieläinpiha sijaitsee Skatan tilalla, Uutelan ulkoilualueen upeissa maisemissa. Espoon kotieläinpiha on talomuseo Glimsin yhteydessä ja Vantaalla eläimet asustelevat Seutulassa, Katrinebergin kartanon luona. Luvassa kesäisestä tekemisestä luonnon äärellä, uusia kavereita ja tietenkin eläintenhoitoa! Järjestämme myös teemaleirejä, joista suosituin on ollut LuontosalapoliisileiriLeirillä tutkitaan ja havainnoidaan luontoa kaikkien aistien avulla sekä opetellaan monipuolisia luontosalapoliisin työssä tarvittavia taitoja ja tietoja.


KUVA: Suomen Partiolaiset / Mikko Roininen

"Perhepartiotoiminta on hauska sekä aktiivinen yhteinen harrastus lapsen kanssa ja tarjoaa mahdollisuuden tavata muita vanhempia säännöllisesti.
 Perhepartiotoiminta on saanut alkunsa perheiden omasta innokkuudesta ja halusta olla mukana partiossa jo ennen kuin lapsi on sudenpentuikäinen. Rento yhdessä tekeminen onkin tärkeä arvo perhepartiossa ja tapaamisissa voidaan jakaa vastuuta niin, että jokainen perhe ottaa johtajan roolin vuorollaan. Ryhmän tapaamiset toteutetaan luonnossa ja perhepartiolaiset osallistuvat lippukunnan retkille ja leireille. Osassa lippukuntia perhepartioryhmä on ollut aktiivinen jo pidemmän aikaa, kun taas toisaalla vasta harkitaan toiminnan starttaamista. Jos kiinnostuit lähtemään mukaan, voit tiedustella lähilippukunnistasi heidän perhepartiotoiminnastaan. Jos lippukunta ei vielä järjestä perhepartiotoimintaa, voit halutessasi ilmoittautua vapaaehtoiseksi ja kerätä mukaan vaikkapa oman perhepartioryhmän!"
Linkit: Etsi lähin lippukunta lippukuntahausta!


” Perhe edellä puuhun -hanke on kolmivuotinen kehittämishanke, jonka aikana erityislasten vanhempien vertaistukiyhdistys Leijonaemot ry. tukee erityislapsiperheiden hyvinvointia järjestämällä perhetapahtumia luonnon ja eläinten parissa. Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa erityislapsiperheiden voimavaroja, vahvuuksia sekä sisäistä vuorovaikutusta ja torjua yksinäisyyttä.

Perhetapahtumien merkeissä tutustutaan erilaisiin luontokohteisiin jotka valikoidaan erityislapsiperheiden haaveiden ja toiveiden pohjalta. Tavoitteena on toteuttaa tapahtumia Helsingin, Tampereen, Turun, Kuopion sekä Oulun ympäristöissä! ”


KUVA: Sll / Juha Taskinen

"Suomen luonnonsuojeluliitto on perustamisvuodestaan 1938 asti rakentanut suomalaisten luontosuhdetta tuottamalla tietoa luonnosta, puolustamalla luontoa ja edistämällä kansalaisten mahdollisuuksia luonnosta nauttimiseen. Vuosittain retkillemme osallistuu kymmeniä tuhansia luonnonystäviä. Retkemme löydät www.sll.fi/tapahtumat."Koko perheen retkeilykalenterin takana on viisihenkinen helsinkiläisperhe, joka ei pelkää mennä metsään. Haluamme innostaa muutkin pikkulapsiperheet retkeilemään! Lapsimessutarjouksena voit tilata ennakkoon vuoden 2020 Koko perheen retkeilykalenterin hintaan 19,90 (norm. 29,90). Etu on voimassa 12.-21.4.2019 verkkokaupassamme. Alennuslinkkiin pääset tästä!  "Treelinen idea syntyi intohimosta vuoriin, kiipeilyyn ja vaeltamiseen. Satojen ulkona vietettyjen öiden ja kymmenien vuosien kokemus ulkoiluvarusteista realisoitui Kangasalle vanhaan pajunkuivatuslatoon.
  Olemme täyden palvelun kauppa niin myymälässämme kuin verkossakin. Valikoimamme koostuu niistä merkeistä ja tuotteista joita olemme itse käyttäneet ja todenneet toimiviksi. Kaikki perustuu ekologisuuteen ja kestävyyteen. Enää ei voida ajatella maailmaa kertakäyttöisenä. Meidän on opittava kierrättämään ja tekemään vastuullisia hankintoja. Oli se sitten kierrätysmateriaaleista valmistettu takki tai vuosikymmeniä kestävä makuupussi."
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti