tiistai 11. joulukuuta 2018

Joulukuun 7 vinkkiä koko perheen ulkoiluun sekä ripaus omaa-aikaa


Vuoden viimeinen kuukausi saattaa olla kiireinen. Lasten kanssa ulkoiluun kaipaa helppoa puuhaa. Lumitilanteesta riippumatta seisoskellessa voi tulla kylmä. Tässä 7 vinkkiä koko perheen aktiiviseen ulkoiluun sekä ripaus omaa aikaa.  Oletteko kokeilleet näitä?


1. Fikkaripiilo tai taskulamppuseikkailu pimeässä metsässä 

Fikkaripiilo on taskulamppuja ja pimeyttä hyödyntävä perinteinen piiloleikki. Leikin alussa sovitaan liikkuma-alueen rajat ja leikkiessä liikutaan. Valokeilaan jäänyt on löydetty. Pienten kanssa leikin voi soveltaa pihapuiden lomaan tai lähimetsään.

Taskulampun kanssa seikkaillessa lähimetsä näyttää ihan erilaiselta. Pienikin retki pimeällä on jännittävä. Katso vaikka meidän pimeät hetket Facebook-postauksesta täältä.  Metsään voi tehdä myös etukäteen radan merkkaamalla polun heijastimilla.


2. Luontobingo 

Laatikaa etukäteen pieni bingoruudukko asioista joita voisitte realistisesti ulkoillessa nähdä. Löydättekö kaikki ruudut? Yksinkertainen bingopaperi riittää mainiosti ja sen piirtämiseen menee muutama minuutti. Voit katsoa mallia, vaikkapa Suomen Ladun Luontobingosta.


3. Metsäparkour 

Mistä on kyse? Lue Lasten liikkeen lyhyt juttu metsäparkour kokemuksista.
Metsäparkour on luonnossa liikkumista, kätevällä tavalla epäkätevistä paikoista. Eli siis seikkailua tämäkin! Metsäparkouria voi harrastaa kulkemalla vaihtelevia ja erikoisia reittejä. Metsässä ideoita tulee kuin itsestään. Metsään voi myös suunnitella radan ja parkouria harrastaa seuraa johtajaa leikkinä. 


4. Numerot ja kirjaimet luonnonmateriaaleista 

Mitä materiaaleja luonnosta löytyy? Voiko niistä tehdä kirjaimia tai numeroita? Vain mielikuvitus on rajana laskutoimituksiin ja kirjoitukseen. Aloittaa voi vaikka lasten nimistä. Hauska tervehdys voi ilahduttaa ohikulkijaa. Puista ei saa taittaa oksia ilman maanomistajan lupaa, mutta maasta löytyy paljon mielenkiintoista kerättävää. 


5. Eväshetki ulkona

Siirtäkää jokin päivän ruokailuista ulos. Eväsretki kannattaa aina ja sen voi tehdä mainiosti myös lähiluontoon. 

6. Aistileikki

Kulkekaa ulkona keskittyen yhteen aistiin kerrallaan. Minkälaisia ääniä kuulette kun laitatte silmät kiinni? Miltä tuntuvat ja tuoksuvat erilaiset luonnonmateriaalit? Entä miltä näyttävät luonnon pienet yksityiskohdat suurennuslasin / luupin läpi tai paljain silmin tarkemmin tutkittaessa? 

7. Etsi ja rentoudu lempipaikassa = oma-aika

Etsi mahdollisimman läheltä lähiluonnosta lempipaikka - paikka jossa olo tuntuu hyvältä ja maisema miellyttää. Vieraile paikassa niin usein kun voit - ota mukaan vaikka kahvit termarissa. Viivy ainakin 15 minuuttia kerrallaan ja hengitä. Joulu on vain kerran vuodessa 😉


Rentoa loppuvuotta!

-Mira 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti