sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Luontopuuha: Satuseikkailu luonnon lavasteissa


Luonto sydän luovuus! Lapset näkevät luonnossa paljon sellaista mihin aikuisen silmä harvemmin tarttuu. Mitäpä jos seuraavan ulkoilun lomassa kiinnittäisittekin ajatuksella huomiota niihin pieniin yksityiskohtiin ja tutkailisitte lähiluontoa uudesta perspektiivistä? Pakkaisitteko retkelle mukaan vielä yhden tai kaksi pienen pientä tarviketta? Tämä luontoseikkailu alkaa lelulaatikolta.


Meillä luontopuuhan kapellimestarina toimi 4-vuotias tyttäreni. Kaikki kuvien lainaukset ovatkin nuoren seikkailijattareni suusta. 





Saduissa ja miniatyyrimaailmassa on taikaa. Luonto tarjoaa luovuudelle mitä parhaimmat puitteet. Napatkaa seikkailulle mukaan lapsen lempifiguuri tai muu ulkoilun ja kastumisen kestävä pikkulelu. Tämän lisäksi tarvitaan vain kuvausväline - kännykkä ajaa asiansa mainiosti. Ja mitä sitten tapahtuu, se riippuu seikkailijoista!




Vinkit satuseikkailuun luonnon lavasteissa

Ennen retkeä ja retkellä


1. Satuseikkailun idea on katsoa luontoa luovasta perspektiivistä
Mistä lelu voisi kulkea ja mitä se voisi tehdä luonnossa? Voitte miettiä satuseikkailun kulkua jo ennen ulkoilua tai kaikki voi tapahtua aivan extempore sen mukaan mitä ympäristöstä löytyy.

2. Kuvatkaa / videoikaa lelua lapsen löytämissä paikoissa ja keksikää seikkailulle juonta
Yhteinen tarinankerronta on hauskaa ja toteutusta voi soveltaa helposti ikävuosien mukaan. Videovinkki: Pyörillä kulkevia leluja voi koittaa vetää siimassa tai langassa liikkeen aikaansaamiseksi. Jos ulkoilussa on jo riittävästi meininkiä voi tarinan sepittää yhtä hyvin jälkikäteenkin. Tyyli on vapaa! 

3. Leikin lomassa voi harrastaa ja harjoitella uutta
Lapsi ja lelu voivat vaikkapa opetella retkeilytaitoja tai harrastaa luontoliikuntaa, kuten metsäparkouria ja puukiipeilyä. Leikin lomassa voi tutustuttaa lasta myös uusiin asioihin. Jos näköpiirissä siintää ensimmäinen telttayö, voi lelunkin viedä mielikuvitukselliselle telttaretkelle.







Retken jälkeen

4. Tarinan sommittelu
Mielikuvitus valloilleen! Miettikää kuviin tai videoihin sopivat tekstit. Lapsen kertomaa on turha siloitella liikaa ettei tarinan rouheus kärsi. Juonen muotoutumista voi auttaa esittämällä lapselle kysymyksiä. 

5. Kuvamuistosta on moneksi

Kuvista voi koota kollaasin perinteisin menetelmin (printtaa, leikkaa, liimaa ja askartele) tai digitaalisesti. Monet kuvapalvelut tarjoavat laajan valikoiman kuvatuotteita muokkausmahdollisuuksineen. Sopisiko satuseikkailunne julisteeksi lastenhuoneen seinälle tai vaikkapa kuvavihkona joululahjaksi kummille? Vai tekisittekö sittenkin sadunomaisen seinäkalenterinTämän jutun kuvat ja tekstit on sommiteltu ilmaisella Canva - aplikaatiolla kännykällä. 

Kännykkävideon käsittelyyn sekä videon koostamiseen kuvista voi käyttää vaikka ilmaista Kinemaster - ohjelmaa. Videota tehdessä kannattaa tarkistaa etukäteen kuvan rajautuminen ohjelmassa. Yleisvinkkinä: kuvaa kaikki videot vaakatasossa. Koostevideon laatiminen tämän jutun kuvista ei onnistunut, koska ainakin Kinemasterin ilmaisversio olisi vaatinut onnistuneeseen rajaukseen erilaisen kuvasuhteen. 




Tässä luontopuuhassa saavat seikkailla niin aikuiset kuin lapsetkin! Puuha sopii myös päiväkodissa tehtäväksi luovaksi luontoprojektiksi. Jokainen lapsi voi tuoda kotoa oman pikkulelunsa ja näiden seikkailut tarinoineen kootaan hauskaksi seinäkollaasiksi. 




Satuseikkailu sai inspiraationsa lapsuuteni leikeistä. Olisi ihanaa nähdä muidenkin satuseikkailijoiden ideoita! Vinkatkaa linkeistä kommentteihin tai jakakaa kuvia Luontohetkiblogin Facebook -sivulla


Luovia luontohetkiä! 

-Mira, Luontohetkiblogi






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti