perjantai 1. kesäkuuta 2018

Pornaistenniemen ja Lammassaaren uudet esteettömät seikkailut kutsuvat retkelle


Pornaistenniemen ja Lammassaaren alue on kehittynyt entistäkin monipuolisemmaksi koko perheen retkikohteeksi. Lammassaaren lintulavan valmistumista juhlittiin retkitunnelmissa toukokuun viimeisenä päivänä. Esteettömästä Lammassaaren pitkospolusta sekä upeasta uudesta lintulavasta on kiittäminen EU-rahoitusta saanutta NATTOURS -hanketta. Hankkeen yhteydessä on kohennettu valikoituja luontokohteita Helsingissä ja Tallinnassa. Hankkeen lähtökohtina ovat olleet niin lähiluonnon virkitysmahdollisuuksien kuin koululaisten luonnossa oppimisen edistäminen. Panostamalla esteettömyyteen luontokokemukset avautuvat myös avustetusti liikkuville. 

Luonnon syli - luontopolun vaikuttavat taulut

Koivukuja Pornaistenniemen lintutornin läheisyydessä


"Oliko se kuitenkin tuo edellinen risteys?" "Kävele nyt vaan."

Lammassaari ympäristöineen on loistava, helppo ja kaikille sopiva retkikohde. Lintulavan avajaisten yhteydessä pääsimme kulkemaan juuri valmistuneen hyvinvointiteemaisen Luonnon syli -luontopolun. Polun luontotaulut puhuttelivat ja olivat virkistävää vaihtelua perinteisille opasteille. Luontopolku on pituudeltaan kilometrin ja sen varrella on mukava picnic-paikka pöytäryhmineen. Esteettömän reitin lisäksi polulta voi poiketa Pornaistenniemen lintutorniin sekä lintujen tarkkailuun tarkoitettuun piilokojuun.  Piilokoju pitkospuineen voi olla pienelle suuri seikkailu. Piilokojusta saatat löytää päivystävän lintubongarin ja saada hyvässä lykyssä pientä opastusta havaintojen oheen. Tälle retkelle kannattaa napata kiikarit matkaan.

Pitkospuut ovat aina seikkailu, nämä vievät piilokojulle
Käy peremmälle, luontoelämyksiä tarjolla


Näin ruskosuohaukan, harmaahaikaran ja nokikanan (ei kuvassa)

Pornaistenniemen lintutornin portaat ovat jyrkät, mutta kapuaminen kannattaa! Lintutorniin on tulossa lisäyksenä peilirakenne, jonka ansiosta tornin näkymät saadaan välitettyä myös maantasalle. Esteettömyys on huomioitu ajatuksella.

Pornaistenniemen lintutorni

Luonnon syli -luontopolulla odotti mainio yllätys, Harakan pesä, paikka jossa pääsi heittäytymään heiniin ja ihailemaan taivasta. Pesä on kuuleman mukaan myös kelpo päiväunipiilo. Alempana kuvissa päiväleponäkymät latvuksiin ja kurkistus picnic-alueeseen, jonka viereisellä niityllä voivat muutkin kuin luontobloggarit ottaa rennosti! En malta olla kysymättä tässä, koska olet viimeksi heittäytynyt luonnon syliin?Metsäemo ja Endorfiininmetsästäjä
Jatketaan jutussa kohti pitkospolkua ja juhlittavaa lintulavaa. Hei, kuuletko musiikin? Avajaistunnelmissa nautittiin laulusta luonnon helmassa ja miten hyvin se sopikaan uuden luontokemusta korostavan luontopolun tyyliin. Toki asiaan kuuluivat myös juhlallinen avajaisseremonia sekä ympäristöjohtaja Esa Nikusen kansalliskirjailijaammekin siteeraava puhe. Ympäristönsuojeluyksikön yksikönpäällikkö Päivi Kippo-Edlund (vas.) ja Helsingin ympäristöpalveluiden tiimipäällikkö Kaisa Pajanen (kesk.) sekä ympäristöjohtaja Esa Nikunen avajaistunnelmissa

Lammassaaren pitkospolku löytyy omallakin retkellä helposti opasteita seuraamalla. Sain kuviini ihanan Metsäemoblogin Nooran, joka on punaisine mekkoineen pitkospolulla kuin Liisa ihmemaassa. Sitä tämä polku pienille onkin, luonnon kokemista ja seikkailua. Muista pakata retkireppuun hyvät eväät, sillä seikkaillessa tulee nälkä.

Pitkospolulla sekä Lammassaaren uudella lintulavalla esteettömyys tarkoittaa myös esteettömiä näkymiä. Uskoisitko että alla olevassa kuvassa kiikaroidaan paksun lasin edustalla? Perheen pienimmätkin pääsevät helposti ja turvallisesti ihailemaan maisemia. Korkealle kohoavalla lintulavalla on sama systeemi näköaloineen. Avajaisretken juhlallisuudet sekä puheet jatkuivat lintulavalla ja yleisö tuntui selvästi nauttivan avajaistunnelmasta - ehkä vähän myös hienosta säästäkin. Tämä retkipaikka tosin on hieno karummallakin kelillä ja vuoden ympäri (jos et usko, kurkista juttu edellisestä retkestä täältä).

Annika Harlio ja Sini Tuoriniemi

NATTOURS -hankkeen Tallinnan tiimi toi Virosta terveisinä Kadriorgin puiston mehiläisten tuottamaa hunajaa! Kadriorgin puisto on yksi Tallinnan NATTOURS -kohteista ja takuuvarma lapsiperheiden vierailupaikka kesäreissulla. Myös muihin Tallinnan NATTOURS -kohteisiin kannattaa tutustua. Kadriorgin puiston mehiläisten valmistama tuliainen projektipäällikkö Triin Sakermaan hyppysissä sekä taustalla talouspäällikkö Lea Vedder
Metsäemo -blogin Noora ja Endorfiininmetsästäjä Terhi ennättivät myös Lammassaaren lintutorniin

Avajaisjuhlallisuuksien jälkeen on helppo hymyillä. Sain napattua paluumatkalla yhteiskuvaan ympäristöjohtaja Esa Nikusen sekä NATTOURS -hankkeen projektikoordinaattori Annika Harlion. Annika Harlion haastattelun ja lisää NATTOURS -hankkeesta pääsette lukemaan tästä.
Uskon että tämä panostus Pornaistenniemen ja Lammassaaren alueen lähiluontoon ja retkeilyyn nostaa hymyn sinunkin huulillesi. Retkioppaan ja mobiilikartan kohteeseen löydät osoitteesta www.citynature.eu !

Iloisia retkihetkiä!


-Mira / Luontohetkiblogi
RETKIKOHDE LYHYESTI

Kuvaus: Pitkospolku Lammassaaren lintulavalle sekä Luonnon syli -luontopolku 
Reitin pituus:  Esteettömiä reittejä yhteensä 3,5 km
Retken kesto: 3 h
Vessa: Alueella bajamaja (koirapuiston luona, rannan lähellä), sekä ravintola ja museo 
Taukopaikka: Lintulava, lintutornit sekä luontopolun picnic-alue 
Lastenvaunukelpoinen: kyllä (luontopolku, pitkospolku ja lintulava esteettömiä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti