keskiviikko 23. elokuuta 2017

Askolan hiidenkirnut lähettävät terveisiä jääkaudeltaTämä käpyjä ahmiva hiidenkivi kutsuu Riisipadan, Kukkaron ja Jättiläisen kuhnepytyn äärelle. Että minne? Kyseessä on retkikohde joka on jäänyt erityisesti mieleen. Tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, Askolan kunnassa, sijaitsee Suomen laajin tunnettu hiidenkirnuesiintymä ja sen 20 hauskasti nimettyä hiidenkirnua. Hiidenkirnut ovat syntyneet jääkauden jäätiköiden sulamisvesien pyörittäessä isoja jauhinkiviä paikoillaan kallioon kuoppia muovaten. Osa jauhinkivistä on vielä tallella ja niitä katsoessa tuntuu kuin vilkaisisi kauas menneisyyteen.


Siellä se on - jauhinkivi

Mylly, Kattila ja Kuppi 

Askolan hiidenkirnut olivat meillä pitkään to do –listalla ja kun paikalle viimein päästiin, odotukset ylittyivät. Jo vuonna 1965 avattu kohde tarjosi paljon enemmän kuin "kuoppia rinteessä" ja kirnualue onkin varmasti kiinnostava kaikenikäisille. Tapasimme paikalla niin ulkomaisia turisteja kuin motoristejakin. Varsinaisesta ruuhkasta ei silti voi puhua. Alue ei sovellu huonojalkaisille eikä sinne pääse lastenrattailla. Parkkipaikalta (Hiidenkirnujentie 720) hiidenkirnuille kulkee noin 500 metriä pitkä metsäpolku. Paikalle pääsee myös vesitse Porvoonjokea pitkin. Komean hiidenkirnuesiintymän ympärille on rakennettu puiset portaat, joilta kirnuja pääsee ihastelemaan. Kävimme paikalla aurinkoisella säällä, mutta sateisempana päivänä kannattanee varoa liukastumasta paikoin jyrkilläkin reiteillä. Kirnut täyttyvät helposti vedellä ja ovat jäässä jopa toukokuulle, joten niitä kannattaa käydä tutkimassa nyt syksyllä. Talvikunnossapitoa alueella ei ole. 
Etualalla Riisipata

Riisipadan pohjalta löytyi muurahaisia

Talkoovoimin toteutuvasta kirnualueen ylläpidosta vastaa kotiseutuyhdistys Askola-Seura Ry, joka kerää tarkoitukseen pientä pääsymaksua. Kolikkonsa voi kilauttaa paikalta löytyvään pataan. Pääsymaksut ovat: perhe 4 €, aikuinen 2 €, lapsi 1 € tai ryhmä 10 €. Me emme tienneet maksusta etukäteen, eikä käteistä tietenkään sattunut mukaan, harmitti. Kyselin kirnuista hieman lisää Askola-Seuralta Facebookin kautta. Sain kuulla, että kirnut tyhjennetään vedestä sähköttömästi, putkien avulla lappomenetelmällä  ja vieläpä tietyssä järjestyksessä. Ei kuulosta ihan kevyeltä talkootyöltä! Hiidenkirnualueelta löytyy simppeli kartta kulkureitteineen. Kartan näet myös täältä. Parkkipaikalta käteeni sattui esite, jossa kerrottiin Askolan hiidenkirnuista suurikokoisimman, Jättiläisen kuhnepytyn, syvyydeksi 10 metriä ja leveydeksi 4 metriä. Esitteen vanhassa kuvassa kävijät patsastelevat kirnun sisällä. Kirnun tikkaat ovat vieläkin paikoillaan, mutta pohjalta löytyy vettä ja kaiteet reunustavat kuoppaa. Askolan hiidenkirnuista löytyy lisätietoja nettisivuilta ja Facebookista, jonne päivittyy myös tietoja alueen tapahtumista.
Jättiläisen kuhnepytty. Taustalla penkki eväiden syöntiin.


Kuopuksemme keikkui retken jälleen kantorinkassa ja esikoinen tutustui alueeseen sujuvasti omin jaloin seikkaillen. Hiidenkirnuissa ja luonnossa riitti katseltavaa, joten paikalle kannattaa saapua vähän kauempaakin. Osa retkeilijöistä saattaa pitää hiidenkirnualuetta jo liiankin rakennettuna, mutta lapsiperhe kiittelee hyväkuntoisia portaita ja kaiteita. Takaisin parkkipaikalle suuntasimme kauniin kallioisen ja merkityn Maisemapolun kautta - kannattaa käydä kurkkaamassa. Polulta poiketessamme löysimme asukkaidensa jo hylkäämän linnunpesän. Tietävämmät arvelivat pesän kuuluneen pyylle. 

Hiidenkirnujen alueelta löytyy myös nuotiopaikka, jonne Askola-Seura pyrkii toimittamaan puita. Omat sytytysmateriaalit mukaan! Me emme retkellämme poikenneet kirnujen alapuolella sijaitsevalle nuotiopaikalle, mutta saamani kuvauksen mukaan se on oiva pysäkki myös lapsiperheen eväshetkeen. Alue on tasaisessa maastossa, joen maisemissa. Nuotiopaikan luona voi käydä katsomassa myös lähdettä ja alueelta voi kulkea nimettyä Metsäpolkua pitkin takaisin parkkipaikalle. 

Toinen, tosin logistisesti työläämpi vaihtoehto, on hurauttaa syömään eväitä 7,5 kilometrin päähän Naarkosken varrelle Pukkilan kylään. Ruokailu sujuu kosken kuohujen äärellä, mutta ilman tulentekomahdollisuutta. Kuten kasvillisuus jo paljastaa, tämä postaus on yksi niistä pöytälaatikossa odotelleista retkivinkeistä. Kävimme Askolan hiidenkirnuilla jo pari kuukautta sitten kesäkuussa. Tämä retkipaikka on kuitenkin ajankohtainen juuri nyt!

Naarkosken maisemia
RETKIKOHDE LYHYESTI

Kuvaus: Suomen laajin hiidenkirnuesiintymä tunnin ajomatkan päässä Helsingistä
Reitin pituus: parkkipaikalta hiidenkirnualueelle noin 500 metriä
Retken kesto: alle 3 h
Vessa: 
Taukopaikka: nuotiopaikka hiidenkirnualueen alaosassa
Lastenvaunukelpoinen: ei
Eläinhavaintoja: muurahaiset eivät koskaan petä, lintuja ja linnunmunia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti