sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

Hyvinkään terveysmetsäpolku lunastaa lupaukset - metsän sylissä kulkevalla reitillä viihtyy koko perhe



Uutinen keskelle Hyvinkäätä valmistuvasta terveysmetsäpolusta on levinnyt  laajalle. Reitti on nyt valmis ja opasteet löytävät paikoilleen syksyllä. Minkälainen on polku, jonka laatimiseen on käytetty tietoa metsän terveysvaikutuksista sekä teetetty terveyshyötytutkimus kaupungin omilla työntekijöillä? Testiretkeilimme uuden 2,3 kilometrin mittaisen reitin kahden aikuisen ja kahden alle kouluikäisen lapsen voimin.








Opasteiden puuttuessa etsiskelimme hetken tietoa polun lähtöpaikasta. Tehtaanpuistoon rakennettu polku löytyi Hesarissa julkaistun artikkelin perusteella. Rengaslenkin kulkeva polku alkaa Jousitiellä sijaitsevan parkkialueen edestä. Houkuttelevan mutkittelevana kulkeva polku erottui metsän reunasta opasteettakin.





Polku on esteetön 750 metrin matkalta. Esteetön kulku stoppaa pitkospuihin. Paikalla on pieni kääntöpaikka, jolta kuljetaan samaa reittiä takaisin tulosuuntaan. Tämä kääntöpaikka on hieman ahdas, mutta matkalle osuu aiemmin myös leveämpi lava (yllä ja alla kuvissa).



Me olimme liikkeellä jalan. Lapset jaksoivat kävellä vaihtelevassa maastossa kulkevan reitin todella hyvin. Polun alkupään esteettömyyttä ei oltu toteutettu liikaa karsimalla. Polulla liikkuessa tunsi kulkevansa metsän syleilyssä. Koska esteettömiä pidempiä metsäreittejä on varsin vähän, suosittelisin Hyvinkään terveysmetsäpolkua myös kauempaa saapuville.



Reitti avautui aluksi tiiviinä hiekkapohjaisena (kivituhkaisena) polkuna. Soma puro ylitettiin kaiteetonta lyhyttä siltaa pitkin. Seuraavaksi vastaan tulikin jo leveä poikkipuinen pitkospolku. Ympäröivä metsä oli rehevä. Polkua reunustivat saniaiset ja metsäkortteet. Suovehkat kukkivat joen uomissa.









Pitkospolku päättyi helppokulkuisiin pitkospuihin. Suupielet sinertyivät mustikasta. Suuhun eksyi jokunen lakkakin. Vastaan tuli useampi kulkija ja marjanpoimijat pyllistelivät mättäillä. Koiria liikkui jonkin verran ja osa ulkoilijoista ei ollut välittänyt siivota lemmikkiensä jälkiä. Metsä oli upea ja monimuotoinen.





Pitkospuilta siirryttiin epätasaiselle metsäpolulle. Tämä osuus kannattaa huonojalkaisten jättää väliin. Itse pyysin lapsia jarruttelemaan juoksuaskelia. Metsästä löytyi mielikuvitusta kutkuttavia onkaloita, joissa ilmiselvästi asui muun muassa hiiriperhe moniosaisessa huoneistossaan. Polku nousi ylös pienelle mäelle. Menneistä nuotiojäljistä ja lasinsiruista päätellen mäki oli toiminut jonkinlaisena hengailupaikkana. Kieltämättä pieni virallinen levähdyspaikka olisi hauska idea - pysyisiköhän nyppylä siistimpänä? 





Juurakkojen ja kivien välissä puikkelehtiva metsäpolku jatkui jonkin matkaa. Muutaman kerran haeskelimme seuraavaa reittimerkkiä, keltapäiseksi maalattua matalaa tolppaa (kuvassa yllä). Äitini kyseli vastaantulijoilta jäljellä olevan matkan pituutta. Mutta kyllä, vastaus on kyllä - terveysmetsäpolulle uskaltaa jo tulla eikä merkkejä seuratessa ole eksymisen vaaraa. 








Matka jatkui pian leveitä pitkospuita pitkin ja reitille osui violettina kukkivia maariankämmeköitä. Tyttäreni juoksutti rohkeasti kädellään pitkää hietatuhatjalkaista. Näimme myös kauniina kukkivan vanamon sekä keltaisena hohtavan limasienen limakon. Parasta metsäretkissä ovat yllätykset. Etukäteen ei voi tietää mitä kaikkea poluilta löytyykään. 







Pitkospuut kapenivat hetkeksi yhden puun levyiseksi reitiksi. Ihan reitin loppuosa kulki tasapohjaista hiekkapolkua kohti pientä lampea ja parkkipaikan lähtöpistettä. Nyt oli aika tehdä yhteenveto, mikä fiilis terveysmetsäpolusta jäi? 










Sekä metsäluonnon että kulkureitin vaihteluvuus toi mielenkiintoa retkeen. Metsää ei myöskään oltu raivattu tai avattu liikaa terveysmetsäpolkua varten. Itselleni metsäfiilis on tärkeä. Liian leveä, puistomaisen avara tie, ei tuo metsässä liikkumisen kokemusta. Hyvinkään Tehtaanpuiston terveysmetsäpolku on juuri hyvä tälläisenä kuin se on: monimuotoista vehreää metsää, puron uomia, mukavia havaintoja sekä suuhun napattavia marjoja. 

Opasteet varmasti rohkaisevat vielä useampia 
polulle. Reittiopasteiden lisäksi, metsään on tulossa opastauluja omatoimisille harjoitteille joita tekemällä metsässä liikkumisesta voi saada vielä enemmän irti. Näitä helposti saavutettavia kaiken kansan metsälenkkejä lisää!


Mukavia metsäretkiä!

-Mira, Luontohetkiblogi




RETKIKOHDE LYHYESTI

Kuvaus: Hyvinkään terveysmetsäpolku
Reitin pituus:  2,3 km rengasreitti, esteetön yhdensuuntainen reitti 750 m
Retken kesto: 1,5 h 
Vessa: ei
Taukopaikka: ei (ainakaan vielä)
Lastenvaunukelpoinen: 750 m esteetön reitti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti