keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Suomiehen luontopolku, HyvinkääHyvinkään kaupunki panostaa nyt selvästi ulkoiluun ja retkeilyyn, sillä alueella on vietetty tänä vuonna useamman uuden luontopolun avajaisia. Viimeksi vuorossa oli astetta erikoisempi ulkoilupaikka, Suomiehen luontopolku. Esteettömäksi tallautuva pääreitti on ennemmin kävelykierros ympäristötaiteen parissa luontopolun opasteplakaateja seuraillen. Jos tämä kuulostaa tylsältä, jatka vielä hiukan eteenpäin. 
Ulkoilualue on rakennettu entiselle, vuonna 2014 toimintansa lopettaneelle, soranottopaikalle. Alueen jälkihoitosuunnitelmasta vastasi maisema-arkkitehti Vilma Pylkkö Ruduksen toimeksiantona. Paikka on hyvin omanlaisensa ja soveltuu erinomaisesti vaikka villimmänkin lapsikatraan ulkoiluttamiseen. Metsäpoluille pääsee poikkeamaan ja omatoimisesti voi käydä tutustumassa ihan vierestä löytyvään suppaesiintymään. Soranottohistorian muovaamat näkymät saavat vilkkaimman mielikuvituksen kiitämään aina kuun pinnalle asti. 
Suomiehen luontopolku sopii koko perheen ulkoiluhetkeen. Vaikka poluttomassa metsässä viihtyvät saattavatkin hiukan irvistellä, riittää rinteillä kavuttavaa ja maisemia katseltavaksi. Lapsen ilme jättiläisen jalanjäljen löytyessä on retkihetken parasta antia. Suppa-alue saattanee kiinnostaa myös geokätköilijöitä, joiden keskustelufoorumilla kehutaan lisäksi komeaa pirunpeltoa.
Suomiehen luontopolun alkupäässä on parkkipaikka (opasteet Jukan metsätieltä) ja reitillä voi jo nyt kulkea lastenvaunujen kanssa. Siirryimme välillä pienemmille poluille ylös rinteisiin, enkä tiedä toimittiko jättiläisen jalanjäljen viereinen katos taukopaikan virkaa vai ei. Erillisiä penkkejä ei reitin varrella muuten näkynyt, vaikka arvelisin paikan houkuttavan nimenomaan lapsiperheitä sekä varttuneempaa väkeä. Näkisin että alueella on mahdollisuuksia kehittyä edelleen kiinnostavammaksi ulkoilualueeksi. Etenkin lapsiperheet ovat oiva kohderyhmä, jota silmällä pitäen ympäristötaidepuoltakin voisi kehittää. Käydessämme viime kesänä Latviassa Tervete luontopuistossa, mieleeni painuivat suuret puiset sienet, jotka houkuttivat kiipeilemään ja kuvaamaan. Suomiehen luontopolulla kuljeskellessa tuumin että jättimäiset puusienet sopisivat paremmin kuin hyvin kävijöiden ihmeteltäväksi tai voisipa teemalla toteuttaa vaikka pöytäryhmän eväshetkeen.  Tänne loppuun vielä päivitys. Olihan se pirunpelto siellä keltaisen reitin varrella ja tallentui kännykkäkameraan:

RETKIKOHDE LYHYESTI

Kuvaus: maisemoitu entinen sorakuoppa ympäristötaidetwistillä
Reitin pituus: riippuu matkasta, alle 2 km 
Retken kesto:  1 - 2 h
Vessa: 
Taukopaikka: 
Lastenvaunukelpoinen: kyllä

Eläinhavaintoja: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti