lauantai 16. kesäkuuta 2018

Luontoseikkailijan puuhamaa - 15 syytä retkeillä Harakan saarelleHarakan saari luontokeskuksineen kuuluu ehdottomasti Helsingin retkihelmiin! Vain muutaman minuutin lauttamatkan päässä Kaivopuistosta sijaitseva toiminnallinen retkikohde peittoaa kesän maksullisetkin huvitukset mennen tullen. Saaristoluontoa, lintujen elämää, upeita maisemia, historiaa, taidetta, luontopuuhaa ja leikkiä - tällä saarella viihtyy koko perhe. Älä ihmettele jos et yhden retken aikana ehdi nähdä kaikkea - niin meillekin kävi. Tässä retkijutussa sukelletaan Harakan saaren luontokokemuksiin ja se on laadittu yhteistyössä Harakan luontokeskuksen kanssa. Marianne Saviaho, Harakassa vuosia toiminut luontokasvattaja ja itsekin pienen pojan äiti, auttoi auliisti lisätietojen ja retki-infon kanssa sekä lupasi julkaistavaksi ottamiaan kuvia. Kuvia oli kuulemma yli 10 000, joten kamera mukaan myös retkireppuun. Harakka on upea!

15 syytä retkeillä Harakan saarelle, olkaa hyvä:


1. Harakan saari on kompakti luontokeidas


Harakan saaren luonto on pinta-alaansa suhteutettuna Helsingin saarista monimuotoisin. Tällä saariretkellä hengitetään luontoelämyksiä. Kesäkaudella aukioleva Harakka on koti monimuotoiselle kasvilajistolle ja perhoslajejakin on tavattu yli 400. Saarivierailulla tutustut lintujen elämään, pesintään ja poikasiin. Luontokeskukselle meidät toivotti tervetulleeksi puussa laulava satakieli.  Tämä retki kiinnostaa myös nuorta kiviharrastajaa, sillä saarella voi tutkailla vulkaanista alkuperää olevaa tyynylaavamuodostelmaa (lisää tyynylaavasta) sekä luontokeskuksen kivinäyttelyä ja etsiä silokallioilta ruusukvartsisuonta. Harakan retkeily tapahtuu luonnon ehdoilla ja pääsyä saaren eri kolkkiin rajoitetaan lintujen pesinnän mukaan. Harakan upeasta luonnosta voit lukea Helsingin kaupungin sivuilta sekä pdf- esitteestä ja citynature .eu -sivulta.
2. Minuuteissa saaristotunnelmaan


Lautta Harakan saarelle lähtee Kaivopuiston rannasta Ullanlinnan laiturista, läheltä Cafe Ursulaa. Lautan aikataulut löytyvät Merenkävijöiden sivuilta. Kulku lautalle ei ole esteetön, mutta kuljettaja auttaa rattaiden nostamisessa. Saaressa pääsee liikkumaan vaunujen kanssa rajoitetusti. Kuljettavuutta parannetaan parhaillaan ja pitkospuita levennetään. Myös lintupiilolle tulee vaunuinkuljettava reitti. Halutessasi lautan kyytiin, nosta laiturilta löytyvä valkoinen viitta pystyyn. Matka saarelle kestää vain muutaman minuutin mutta upeilta silokallioilta merelle tähyillessä mieli kuljettaa ulkosaaristoon.
Huom! Edestakainen lauttamaksu, aikuiset 5 € ja lapset 2 € maksetaan lautalla joko kortilla tai Mobilepaylla. Käteinen ei käy. 
3. Harakan luontokeskus = aarreaitta


Heti astellessamme luontokeskuksen ovesta sisään silmiimme osuu koko joukko kiikareita, luuppeja, perhoshaaveja ja eläinten sekä kasvien tunnistukseen sopivia apumateriaaleja - ilmaiseksi lainattavissa retkihetkiin. Sovittelijoita odottavat myös useammat puiset siivet ja kuten kuvasta näkyy, huvista on vaikea kieltäytyä (taustalla myös aurinkogrilli). Luontokeskuksella on paljon mikroskooppeja joilla voi tutkia valmiiksi koottuja näytteitä kuten eläin- ja kasviplanktonia, hyönteisiä sekä luonnonmateriaaleja, mutta mikä parasta myös itse löydettyjä aarteita. Luontotalon ystävällinen henkilökunta opastaa ja auttaa. Saaressa ei ole kahvilaa, mutta luontotalon itsepalvelupisteestä saa kahvia ja teetä vapaaehtoista maksua vastaan.
Huom! Luontokeskus avoinna su-ma klo 10 - 17, lauantaisin suljettu jolloin myös rakennukset ovat kiinni.
4. Akvaariotalo: törö tovereineen


Tutustuimme akvaariotaloon ennen kuin sen varsinaiset asukkaat olivat saapuneet, mutta tila oli itsessäänkin viihdyttävä. Seikkailijatytöt innostuivat etenkin kalastuspelistä. Murtovesiakvaariot keräävät varmasti ihailevia katseita ja kiinnostuneita silmäpareja. Kesäkuun puolessa välissä akvaarioissa on elämää ja asukaslajeihin kuuluvat esimerkiksi ahven, hauki, kampela, merihevosten sukulaiset silo- ja särmäneula, hietatokko, kilkki, sinisimpukka, sirokatkarapu, merirokko ja törö. Aika hauskaa sakkia!
5. Vellamo - merenalainen satumaailma


"Vellamossa voi kömpiä hietatokon pesään, köllötellä kilkin tai kampelan päällä ja pukeutua merenotuksiksi, kuten leväsiiraksi, merirokoksi ja vesiskorpioniksi", tietää Marianne Saviaho kertoa. Vellamo lienee mukava paikka myös ihan nuorimpien, kuten kantoreppumatkaajien, jäsenten oikomiseen. Vellamon houkuttavat pukuleikit rohkaisevat kertomaan tarinan - vedenalainen satumaailma odottaa.
6. Luontopolut lintujen ehdoilla


Harakassa kulkee lintujen pesinnän mukaan aukiolevia, noin kilometrin pituisia, luontopolkuja. Luontopolkujen reitteihin voit tutustua citynature.eu -sivulla, josta löytyy myös mobiilisti toimiva kartta paikannuksineen. Harakan kartan polkuineen saa myös luontokeskukselta. Omalla vierailullamme emme päässet kulkemaan luontopolkukierrosta, mutta saimme hienoja maistiaisia pitkospuilta ja silokallioilta. Ensimmäinen luontopoluista aukeaa heinäkuussa ja asiasta tiedotetaan myös Harakan luontokeskuksen Facebook- sivulla. Toinen luontopolku, maastoon merkitsemätön ja citynature -sivun mobiilipaikannusta hyödyntävä geologinen polku, aukeaa 15.8.
7. Näköalapaikat


Saaren komeat maisemat ansaitsevat erillisen maininnan. Luontotalolta löytyvän eväspaikan lisäksi taukoa voi kavuta viettämään taitelijatalon vieressä kohoavalle näköalapaikalle. Paikalta löytyy penkkejä ja taiteilijatalon ikkunasta voit bongata itse mestarin hakemassa inspiraatiota. Psst.. näköalapaikalle voi kulkea "salaista reittiä" luontotalon kulmalta.8.  Kasematit - entiset ammusvarastot


Harakan saarella ovat viipyneet niin kalastajat, sotilaat kuin kemistitkin ja värikkäästä historiasta voit lukea lyhyesti saaren omilta sivuilta. Kasematit ovat toimineet ammusvarastoina, mutta nykyään niihin uskaltaa ja kannattaa kurkata, sillä sisällä on taidetta. 


Kasemattien näyttelyt kesällä 2018:

Kasematti I: Muinaiset meret näyttely
Kasematti III: Meren sisäiset maisemat - valokuvanäyttely, Vesa Hietalahti
Kasematti IV: Roskaton retkeily, vain jalanjälkeni jää luontoon -valokuvanäyttely, Sari Vahersalmi 21.6. asti sekä 28.6.-15.8. Suomi Finland: Kansallismaisemat - valokuvanäyttely, Tapio Heikkilä

9. Luontoseikkailijan salaiset käytävät


Harakan saarella kulkiessaan näkee polkuja, jotka ovat kuin suoraan satukirjasta. Jos kaarrat luontotalon takaa näköalapaikalle voit kulkea puiden kätköissä upeaa lehvästön vuoraamaa "tunnelia". Myös pitkospuut Vellamolta luontotalolle aiheuttavat ihastusta.


10. Pitkospuut


Pitkospuut ja -polut ovat aina seikkailu. Harakan saarella ristelee useita pitkospuisiakin reittejä joista yksi on päässyt Luontoretkikalenterin kanteenkin. Pitkospuilla kävely kehittää tasapainoa ja koordinaatiota ja on h a u s k a a !


11. Lintupiilo ja luonnonsuojelualue


Lintupiilo on lintujen tarkkailuun sopiva piilopaikka, jossa voi bongattavaa odotellessa haukata palan eväsleipää. Rakennuksen edustalta löytyy myös pieni hiidenkirnu! Lintupiilo sijaitsee Harakan saaren luonnonsuojelualueen reunalla. "Lintujen pesinnän eli elokuun puolivälin jälkeen voi tutustua myös luonnonsuojelualueeseen, josta on hienot näkymät merelle ja upeita jäkäläkasvustoja", osaa Marianne Saviaho kertoa ja lisää vielä että jäkälien tallomista onkin varottava.12. Bunkkeri


Saaren eteläkärjessä sijaitsee vanha bunkkeri johon on tänä kesänä avattu valokuvanäyttely "Harakka - Onnellisten saari". Näyttely kertoo puolustusvoimien kemian laboratorion, nykyisen taiteilijatalon, historiasta. Tämä alempana kuvassa komeileva rakennus tarjoaa tänä päivänä tilat jopa 30 taiteilijalle, mutta yleisölle vuokrattaviakin tiloja löytyy. Miltä näyttää salaperäinen bunkkeri? Seikkaile etsimään bunkkeritaidetta! Bunkkerin katolle rakennetaan vuoden 2018 aikana uusi lintu- ja maisemalava.


13. Ilmaiset opastetut retket


Harakan saarella järjestetään paljon ilmaisia opastettuja retkiä. Tarjontaan kuuluvat erilaiset teemalliset yleisökierrokset ja lasten saariseikkailuretket. Vuoden 2018 retkitarjonnan löydät täältä. Osallistuimme saariseikkailuretkelle joka aurinkoisena päivänä oli hyvin suosittu. Kannattaa retkeillä rohkeasti pilvisemmälläkin säällä, sillä silloin ryhmäkoko voi olla pienempi ja odottelua vähemmän. Oppaamme oli todella mukava ja huomioi hyvin koko porukan. Seikkailuretkellä ehdittiin saada komeat kasvomaalaukset, tunnistaa "järvi-, murto-, ja merivesi" suolapitoisuuden mukaan, leikkiä, kulkea pitkospuilla ja maalata siveltimin viestejä kallioon. Jälkimmäisen aktiviteetin omin välittömästi retkipuuhaksi omillekin retkille!
14. Hyvänmielen Harakka - mahdollisuuksia moneen


Luontokeskuksen henkilökunta ja miellyttävät oppaat tarjosivat hyvänmielen retkipäivän neuvoen ja vastaillen auliisti kysymyksiimme. Pienryhmäretkeilyn lisäksi ryhmille on mahdollista tilata etukäteen lounas, varata maksullisia opaspalveluita ja vuokrata tiloja. Harakassa voi järjestää myös tapahtumia, vaikkapa lasten syntymäpäiviä, vink vink. Palveluista lisää Harakan saaren sivuilla.


15. Vinkkikimara onnistuneeseen retkipäivään

💚 Kantoreppu tai -rinkka saattaa olla pienimmille rattaita kätevämpi menopeli  
💚 Saarella ei ole kahvilaa joten varustaudu runsain eväin - seikkaillessa tulee nälkä! 
💚 Aurinkogrillissä lämpiävät omatkin ruuat - kysy vinkkejä ja välineitä luontotalon henkilökunnalta
💚 Vettä saa luontotalon seinässä olevasta hanasta sekä sisältä pienestä keittiöstä
💚 Liiku saarella rauhallisesti niin linnutkin pysyvät rauhallisina
💚 Hanhet yleensä väistävät poikasineen hissukseen liikkuvaa
💚 Kiukkuisen kalalokin pesän ohituksessa kannattaa heilutella käsiä ilmassa ja edetä rivakasti
💚 Rauhallisimmat vierailuajat ovat arkisin aamupäivällä
Riemukkaita retkihetkiä ja iso kiitos Mariannelle avusta!


Mira / Luontohetkiblogi


RETKIKOHDE LYHYESTI

Kuvaus: Helsingin monipuolisin saaristoluonto parin minuutin lauttamatkan päässä
Reitin pituus:  luontopolut 1 km, kohteita eri puolilla pientä saarta
Retken kesto: 3 h - koko päivä
Vessa: Useita siistejä vessoja, rannassa sisävessamallinen
Taukopaikka: Pöytäryhmiä ja penkkejä, komeat kalliot, luontokeskuksen sisätilat
Lastenvaunukelpoinen: Kuljettaja auttaa nostamaan rattaat lautalle. Oviaukko on kapeahko, tuplarattaat eivät mahdu. Saari ei ole esteetön, mutta reittejä kohennetaan parhaillaan ja rattaillakin pääsee liikkumaan osassa saarta.
Muuta: Eväsretkikohde. Ota mukaan runsaat eväät. Mahdollisuus lämmittää ruokaa aurinkogrillillä. Vettä saatavilla luontotalolta. Retkeily tapahtuu saarella pesivien lintujen ehdoilla.

1 kommentti:

  1. En ollut ollenkaan tajunnut mitä kaikkea tuolla on. Täytyy ehdottomasti ottaa käyntikohdelistalle.

    VastaaPoista